OffNews.bg

8 са арестувани при протеста на ПП Възраждане, сред тях и обявен за издирване

Осем души - седем мъже и една жена - са арестувани по време на протеста, организиран днес по обед от националистическата партия "Възраждане" на площад "Народно събрание", съобщи МВР.

Демонстрацията събра няколкостотин демонстранти и се проведе при засилено присъствие на полицията.

Трима мъже на 21, 49 и 45 години и жена на 36 години са арестувани за неизпълнение на полицейско разпореждане.

У 46-годишен мъж е намерен нож, заради което също е бил задържан. Друг от отведените в ареста, 42-годишен мъж, е с множество криминални регистрации и е обявен за общодържавно издирване.

Двама мъже, на 32 и 33 години с множество криминални регистрации, са арестувани, защото хвърляли предмети, в това число и бутилки, по сградата на Министерството на финансите. У 32-годишния е намерена и иззета тревиста маса, добавят от полицията.

Оттам добавят, че по време на протестните действия МВР е предотвратило опити за нарушаване на обществения ред, блокиране на движението по главни пътни артерии и разкъсване на изградените полицейски кордони. Самият протест полицията определя като "грубо нарушаване на противоепидемичните мерки по заповедта на министъра на здравеопазването", визирайки забраната за събиране на много хора на едно място.

По-рано някои от участниците са направили и опит да проникнат в сградата на Народното събрание.

Екипи на СДВР продължават да работят за опазване на обществения ред и предотвратяване на правонарушения, добавят от вътрешното ведомство.

Протестът е организиран от ПП "Възраждане", а основното искане е оставка на кабинета. Повод за това са мерките, които властта взе по време на извънредното положение, както и противоречивата информация, подавана към обществото.

ОЩЕ ЗА ПРОТЕСТА