OffNews.bg

Защо приех да водя листата на Демократична България на евровота? Отговорът на Радан Кънев

Радан Кънев ще води листата на Демократична България на изборите за Европейски парламент, обяви днес лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов.

Как самият Кънев реагира на новината?

Ето коментара му, споделен чрез личния му Фейсбук дневник:

За мен това е много труден момент. Аз не съм се подготвял да участвам в кампания за Европейски избори, освен като категоричен и убеден застъпник на Демократична България и лично на Светослав (Малинов - бел. ред.) като водещ кандидат и досегашен мой представител в ЕП.

(Атаката срещу Светльо само показва колко трудна и кална ще бъде тази кампания…)

Затова и когато лично Светослав ме помоли да обмисля това решение, и когато водещите кандидати и лидерите на коалицията заедно - и това е много съществено, заедно - ми го предложиха това беше много трудно решение. И както повечето трудни решения, трябваше да бъде взето за часове.

Приех, защото макар да не съм се подготвял за участие в избори, аз се чувствам подготвен за основните предизвикателства пред тази кампания:

- аз съм готов да работя за обединението на всички демократични избиратели, на всички общности в центъра и дясното, на демократичната общност. Защото - с успехи и провали - това съм правил през последните десет години от живота си;

- готов съм да работя за изграждане на силна и единна алтернатива на ГЕРБ в центъра и дясното, защото всеки ден - в професията си, в личния си живот, в политическата си дейност - аз виждам нуждата от тази алтернатива. Аз срещам стотици, хиляди българи, обикновени хора като мен, които я очакват и искат някой да се бори за нея, да се бори за тях.

- готов съм да работя: за силна и единна Европа, която да гарантира свободата, собствеността, сигурността на всеки българин, която да гарантира благоденствието не на българските политици, а на българските граждани; за силна Европейска прокуратура, която да преследва престъпления и повдига обвинения там, където българската се проваля; за Европейски съд, който да въздава справедливост там, където българските граждани не я получават; за Европейски енергиен съюз, който да гарантира независимост и ниска цена на енергийните доставки за българския бизнес; за истински единен пазар, който насърчава, а не - както някои разпоредби на т.нар. пакет "Мобилност” - ограничава бизнеса и труда.

Готов съм да работя за модел на европейско финансиране, при който нашите пари, на европейските данъкоплатци, отиват в гражданите и бизнеса, а не в корумпирани партийни кръгове. За децентрализирана Европа, в която българските общини преговарят директно с ЕС, а не зависят от капризите и алчността на една партия или един човек.

Но преди всичко съм готов да работя за това България да бъде Европа - тук, при нас, в нашия дом, а не само като възможност за емиграция. България ще бъде европейска тогава, и само тогава, когато правилата, свободите, образованието, здравеопазването, отношението към природата, качеството на храната, която ядат децата ни, възможностите им за спорт, вътре в България са европейски.

Това е било и остава каузата на българските демократи. Това са непостигнатите цели на нашето реформаторско движение, това са неосъществените мечти на българската десница. И в името на тях, ние трябва да бъдем единни, силни и успешни. Затова и приех пред колегите и лидерите мандата, но и ангажимента, за успешно завършване на преговорите с Движение България на Гражданите, както и за привличане към нашата кауза на всички демократи, в т.ч. всички седесари, които не приемат Борисов за лице на европейска България. Ние сме били заедно в много битки, и на национални, и най-вече на местни избори. Видели сме две и двеста заедно…

Аз подхождам към тази задача с изненада, но и с отговорност, и със самочувствие. Самочувствието на човек, който е преживял много борби и много удари в името на тези цели. Който е допуснал немалко тежки грешки - но винаги с една цел. Целта да дадем на българските демократи, на Демократична България, силна, умерена, успешна алтернатива.