OffNews.bg

Закриват Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Общественият съвет към Фонда за лечение на деца ще бъде закрит след преминаването на Фонда към Здравната каса. Това обяви управителят на Касата д-р Дечо Дечев. 

Той изнесе данни, според които 46% от решенията за лечение на деца в чужбина за миналата година и 30% от решенията за лечение за деца в чужбина за тази година са издадени без да има представена оферта от болница. 

"Тоест някой, който взима отношение дали прозрачно и правилно потребителят се насочва за лечение, го е позволил без да знае колко ще струва", коментира той.

На въпроса дали в такъв случай са получавани сигнали за такива нередности през последните две години и дали ще бъдат направени проверки по случая Дечев обяви, че проверки се правят, но като цяло ще се гледа напред. 

Пенка Георгиева, която е член на Обществения съвет към Фонда през последните две години, отрече Съветът да е давал разрешение за лечение в чужбина без представена ценова оферта. 

"Общественият съвет в момента пречи. Когато се изважда някаква информация в публичното пространство и се манипулира обществото, Общественият съвет е този, който трябва да излезе и да каже каква е истината. Това, което каза д-р Дечев за изпращане на деца за лечение в чужбина без оферта, е изключително притеснително. Това нещо трябва да се подаде в прокуратурата и в ДАНС. Това е недопустимо", коментира тя.

По думите, ако данните на д-р Дечев са верни, то тогава проблемът е в НЗОК, тъй като е заплатено за лечение, без да има пълния комплект документи. Това означава, че тези деца са отишли незаконно за лечение и какъв международен скандал ще стане, ако това е вярно, заяви тя.

"Няма възможност да са изпращани деца за лечение в чужбина без оферти от лечебни заведения, дори в случаите, когато е ставало въпрос за спешен случай", обясни Георгиева, като подчерта, че Общественият съвет взема решения на базата на подадени заявления. Ако състоянието е спешно, тогава се гласува електронно и може да стане за 2-3 дни, но се гласува, едва когато дойде офертата от лечебното заведение, категорична беше Георгиева.

"Не знам откъде идва това противоречие и смятам, че органите трябва да се самосезират и да се направи проверка", подчерта Георгиева и допълни, че смята да подаде сигнал до ДАНС.