OffNews.bg

Законът за концесиите е на 80% европейски, обясни Павлова

Законът за концесиите пренася над 80% от европейската директива за обществните поръчки, а наложеното му вето от президента Румен Радев ще доведе до санкции за България. Така бившият министър на на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира спирането на спорното законодателство от дърважния глава.

Радев използва правото си на вето в четвъртък, като го обоснова с това, че законът въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес.

„Ако той смята, че европейската директива, по начина по който Европейският съвет и всички 28 страни членки са я приели, въвежда корупционни практики, аз бих му предложила той да повдигне тази тема в Европа“, каза Павлова в ефира на БТВ.

Тя обясни, че уважава правото на вето на президента и би приела експертни предложения, но при условията липсващ парламент ветото върху целия закон означава този да се хвърли в кошчето. По думите й това ще доведе до финансови щети за България, защото страната ни вече е в наказателна процедура именно заради лисващата синхронозация между европейското и българското законодателство.

„Ако има спорни текстове винаги съм „за“ да бъде наложено вето, да бъдат преработени, но така изхвърлихме цял законопроект в боклука“, каза бившият министър.