OffNews.bg

Захариева: Няма как да кажем ''да'' на Северна Македония при тези условия

Още по време на председателството в ЕС много ясно сме заяви, че няма как да кажем "да" на Северна Македония за Европейския съюз при тези условия. Нямаме нови условия. Има договор, който искаме да спазват.

Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева пред бТВ.

Тя беше категорична, че позицията на България не може да се промени заради външен натиск. „Договорът за добросъседство е подписан през 2017 година и влезе в сила през 2018, като от пролетта наблюдаваме дали изобщо той се спазва. Те трябваше да свикат комисия, за да се проверява това, но не се случва. Ние нямаме претенции за това как се самоопределят македонските граждани и как определят техния език, но не може те да имат претенции за това как се определят българите, които живеят там. Не трябва те да се притесняват от това, че са българи и да се чувстват дискриминирани“, заяви Захариева. „Не е само историята, а езикът на омразата и претенциите за малцинства. Нашата теза е, че не отразяването на историческата действителност се отразява на настоящото, добави външният ни министър.

Екатерина Захариева се включи от дома си, тъй като остава под карантина, макар тестът й за коронавирус да даде отрицателен резултат. Тя остава изолирана заради контакта си със заразения с COVID-19 зам.-министър Петко Дойнов. „Добре съм. Вчера, след като зам.-министър Дойков беше установен с COVID, тествахме всички контактни лица. Всички те са с негативни тестове, но правилата са за всички и трябва да ги спазваме. След като си бил контактен в затворено пространство, трябва да се самоизолираш“, обясни Захариева.

Тя смята, че карантината няма да попречи на работата й, тъй като от март насам светът е преминал в нов режим на работа и всички международни заседания се извършват онлайн.