OffNews.bg

За 10 години можем за изпълним препоръките на евродоклада, смята Захариева

Докладът е балансиран. Два от посочените показатели за борбата с корупцията са най-съществени като критика, коментира вицепремиерът в оставка Екатерина Захариева по повод публикувания вчера мониторингов доклад на европейската комисия за България. В него бяха отправени 17 конкретни препоръки за борба с корупцията по ниските и високите етажи и подобряване на работата ан съдебната система.

„Прозрачността при избора на кадри за Висшия съдебен съвет е много важна препоръка. Борба с корупцията по висшите етажи на властта – имаше воля, имаше и план как да се случи, но това ще бъде във фокуса на следващия парламент”, каза Захариева.

По думите й от доклада става ясно, че ако се работи по същия начин, през следващите 10 години е абсолютно постижимо всички 17 препоръки на ЕК да бъдат изпълнени.

„Европейската комисия адмирира процедурите, които сме въвели, но казват нека видим как ще се приложат на практика”, каза още правосъдният министър в оставка.

Захариева добави, че реформите не се правят само за да отпадне мониторинговия доклад на ЕК, но тази тема измества дебата от важните проблеми.

„Усещането за корупция е свързано с ниското доверие в съдебната власт – когато хората четат за поредната оправдателна присъда или започнато дело, което е приключило без присъда. Тук става въпрос за бързото правосъдие”, смята Захариева.

Правосъдният министър в оставка е инициирала работна група, която да изготви план за изпълнението на последните 17 препоръки на Европейската комисия до 15 март.