OffNews.bg

Връщането на хартиените бюлетини е вредно, предупреди Зарков

Смесеното гласуване в една секция с двата способа (машина и бюлетина) е възможно най-лошият вариант, защото гарантира огромен брой задраскани и нарушени протоколи. Решението обаче е в ръцете на депутатите. Моето становище за тези законопроекти е, че те са ненавременни, а някои от тях са откровено вредни.

Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков по време на изслушването си на първото заседание на правната комисия в 48-ото Народно събрание относно предложените от БСП промени в Изборния кодекс за връщането на гласуването с хартиените бюлетини.  

"Според мен тази непрекъсната промяна на правилата не помага никому по прицнип. Аз съм привърженик на машинното гласуване, но не това е въпросът. Няма метод за гласуване панацея. Смесеното гласуване в една секция с двата способа е възможно най-лошият вариант", каза правосъдният министър. 

В момента в деловодството на парламента има три законопроекта за промени в ИК: на БСП - за връщане на хартиената бюлетина, на "Възраждане", предлагащ промени в ЦИК, и на "Демократична България" - за повишаване на сигурността на машинния вот.

На вчерашното заседание на правната комисия и трите проектозакона бяха приети, а според седмичната програма на НС обсъждането им в пленарната зала е предвидено за утре.