OffNews.bg

Възраждане номинира кандидат за БНБ, който иска приемане на еврото

"Възраждане" номинира кандидат за гуверньор на БНБ, който подкрепя влизането на България в еврозоната.

На брифинг в парламента лидерът на партията Костадин Костадинов номинира д-р Любомир Христов за шеф на БНБ. 

БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Христов изтъкна, че ако бъде избран за гуверньор на БНБ, ще бъде независим от политическата партия, която го издига.

"Ако получа подкрепата на народните представители в пленарна зала, смятам да работя стриктно в рамките, правомощията и задълженията на Закона за БНБ, така че в моя мандат тя да остане българска и народна."

Той отказа да коментира концепцията си за управление на БНБ и добави, че ще го направи по време на изслушването си в ресорната бюджетна комисия. 

Изненадващо обаче кандидатът на Костадинов за гуверньор се противопостави на партийната позиция срещу приемането на еврото. Любомир Христов заяви, че въпросът за референдума на "Възраждане" е смислен и го подкрепя.

"Аз съм "за" въвеждането на еврото в България тогава, когато страната е готова", декларира той.

По думите му приемането на валутата през 2025 г. е преждевременно, защото сега имало незаслужаващо голям риск. Той добави, че това трябва а се случи, когато доходите в България се доближат до средните за ЕС.

На свой ред Костадинов заяви, че партията му била демократична и се чували различни мнения. Той каза още, че след 20 години - периодът, с който "Възраждане" опитва да отложи приемането на еврото, ако Христов все още е гуверньор на БНБ, можело той да ги убеди за ползите от еврото, а могло и те да убедят него в рисковете.