OffNews.bg

В Пловдив: До 2 януари ще има полиция пред всеки магазин от 17 до 21 ч., през уикендите - цял ден

До 2 януари следващата година ще има полиция пред всеки магазин от 17 до 21 ч. през делничните дни, а в събота и неделя - през целия ден, за да няма струпване на хора и нарушение на противоепидемичните мерки. 

Това заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева пред бТВ.

Проблем с мерките срещу COVID-19 имаше само в събота, 5 декември. Установен е голям нарушител - магазин, в който са допуснати над 700 души при ограничение от 150. РЗИ е съставила акт на собственика в размер на 2000 лева, уточни тя и допълни, че ще поиска затваряне на магазина, ако има повторно нарушение. 

В Областния кризисен щаб са постъпили редица сигнали за неспазване на мерките и допускане на голям брой посетители в магазина. Много хора се възмутиха и в социалните медии и публикуваха снимки. Каназирева е провела разговор с управителя на магазина и има уверението, че ще бъдат взети мерки и посетителите вътре в магазина ще бъдат редуцирани според решението на щаба.

Ще се извършват проверки в цялата област - навсякъде, където може да се допусне струпване на повече хора. "Откакто бяха наложени по-строгите ограничителни мерки, има нарушения в три заведения - всички в кв. Столипиново", обясни областният управител.

За МБАЛ "Св. Мина" Дани Каназирева посочи, че болницата продължава да приема основно пациенти с COVID-19, тъй като тя е малка и нисконатоварена. Останалите болници в областта са 10 частни, 4 държавни и 6 общински. "Имаме достатъчен брой болници с ковид отделения. Работя със всяка болница и всеки директор, добави тя. За университетската болница "Св. Георги", през която минават най-тежките случаи, Каназирева обясни, че "ако 3000 случаи са били хоспитализирани в останалите болници, то 1000 са били хоспитализирани в УМБАЛ "СВ. Георги".

Областният управител заяви, че отскоро в Пловдив работи кръвният център за даряване на плазма. "4-5 души на ден даряват. Още един апарат ще бъде предоставен до Коледа. Имаме близо 100 към 100 000 намаление на случаите, но все още сме в червената зона, като имаме и сериозен брой хоспитализирани хора", обясни тя.