OffNews.bg

Трайков: С Борисов имаме човешки отношения, политически - не

Президентската институция е от изключително важно значение за България. За радост или за притеснение, предстоят времена, в които ще трябва да се вземат исторически решения. 

Това каза кандидатът на Реформаторския блок (РБ) за президент Трайчо Трайков по бТВ. 

Горд съм, че до номинирането ми се стигна след дълга, прозрачна, сложна, противоречива процедура, която, в крайна сметка, е признак на демократичност. В България има една или две партии, в които няма напрежение, няма номинации, а се чака решението на председателя, каза Трайков, като уточни, че говори за ДПС.

Чуха се всички гледни точки и хората, които са имали какво да кажат, са го казали в хода на тази процедура – свидетели станаха всички, независимо дали ги засяга, или не. Многократно се чу кой зад какво застава и мисля, че намираме обща платформа за ценностите, които защитаваме, не само с Гражданския съвет и с представителите на партиите от коалицията, но и на по-широката гражданска общност, чиято подкрепа ще поискам и се надявам да получа, каза Трайков.

Той коментира първоначалното отдръпване на СДС и настояването им кандидатът на РБ да е Гроздан Караджов: „Много уважавам Гроздан Караджов, но в крайна сметка комплекс от фактори повлия на избора и беше предпочетена моята кандидатура. В СДС специално, според тяхното вътрешно проучване, Гроздан е бил на първо място, аз веднага след него на второ, така че смятам, че е достатъчно ясно какво мислят симпатизантите на СДС за моята кандидатура“.

Посочвайки, че има разлика между това да се правят „предсказания и прогнози и да се погледне историята“, Трайков припомни, че на местните избори преди година листата на за общинския съвет на РБ, която той водеше, „направи безпрецедентен пробив в Столичния общински съвет – никога, от създаването на ГЕРБ досега, тези партии не са имали такова представителство и никога ГЕРБ не е бил без пълно мнозинство. В хода на тази кампания получих рекорден брой преференции, които никой друг в дясно не е получавал – не само в София, а и по избирателни райони“.

За обвиненията, че е бил част от управлението, Трайков коменитра: „Някои хора го намират за предимство, тъй като са имали възможността да преценят качествата ми и зад какво стоя, какви каузи отстоявам и как реагирам в критични ситуации, а не само на приказки“.

Той категорично отрече да е имало договорки с някоя от партиите в РБ, за да бъде издигната неговата кандидатура. „Няма как да има такива условия, защото РБ и симпатизантите му са пъстра група, която в крайна сметка се обединява зад базови ценности и срещу тях никой не може да възрази, независимо от коя партия или гражданско съсловие произхожда. Не съм партиен член, никога не съм бил и нямам пръст в междупартийните истории. Аз съм гражданска номинация, всички са приели това, което казвам, и смятам в този мажоритарен избор да правя това, което намирам за редно. Никой не е казал, че това, което смятам, не е правилно и не е редно“.

На въпрос какви са отношенията му с Бойко Борисов той отговори: „Не поставям съдбата на страната на плоскост междуличностни отношения. С него нямаме конкретни отношения по никаква тема, освен такива, които не се отнасят до обществения и политическия живот. Чисто човешки мисля, че сме в нормални отношения“. 

Според него у нас е проблем, че когато има съмнение за нещо нередно, всеки го решава „от своята камбанария, вместо това да направят компетентните органи и съда“. Това е така, защото хората нямат доверие във върховенството на закона и в спазването на правовия ред. Хората смятат, че всичко се решава в тайни договорки, според това кой с кого е приятел и това ги обезкуражава. Те изпращат децата си в чужбина не защото не могат да им осигурят прехрана, а за житейска перспектива. Искам житейската перспектива на хората да бъде осигурена в България. Затова съм патриот. Да си патриот не означава да си в политически съюз, а да си родолюбец, каза Трайков.