OffNews.bg

Томислав Дончев: Шести избори е нечуван експеримент, демокрацията не бива да се предозира

„Най-важно за страната е да има правителство с работещ парламент, защото той има да върши работа. Задачата тук е да се намери възможната и правилната политическа технология това да се случи. Шести път избори е нечуван експеримент, който не знаем до какво ще доведе. Демокрацията не може да се предозира."

Това коментира в интервю за bTV днес зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш вицепремиер Томислав Дончев.

Той отново отхвърли предложението на ПП-ДБ за състава на представения от тях кабинет "Денков 2".

„Това, което ми се предлага, е странно – вторият предлага на първия да го подкрепи, а след това да действа в парламента като опозиция. Офертата е – подкрепете ни, а после си изпълнявайте функцията на опозиция в парламента“, заяви Дончев.

„Първи вариант е да има представители от двете политически сили, но експерти. Друго – сядаме, довършваме разговора по приоритети и програма. После се опитваме да селектираме отбор от експерти, на които имаме доверие. Това са възможните сценарии“, каза той.

„Това е унизително за първия, това предложение е арогантно, има корупционен привкус – 2 млрд. лева, които една парламентарна комисия да си ги разпределя и да си ги ръководим ние. Едно такова предложение е противоконституционно“, каза още Дончев.

Според него е важно да се намери компромис, тъй като страната не може да остане без бюджет.