OffNews.bg

Танев: Научих от медиите, че Борисов ми иска оставката

Научих от медиите, че Борисов ми иска оставката, заяви пред bTV министърът на образованието проф. Тодор Танев.

Танев каза, че през последните дни не е имал разговор нито с Борисов, нито с представител на премиера.

Веднага си подавам оставката, щом я иска премиерът, каза той, но уточни, че иска лично Борисов, чрез официално съобщение или чрез представител на премиера да бъде информиран за искането.

Доколкото знам Реформаторският блок доста отдавна заседава и разсъждава за това кой да бъде мой наследник. Знам две-три имена, които винаги са се въртели. Те особено в началото, та и до ден-днешен, не са ме възприемали добре на този пост, коментира Танев пред БНР.

МОН е отличник

За цялата изминала година министерството на образованието, в този състав, в който е в момента, е отличник – ние сме свършили и преизпълнили работата, която се очакваше от нас. Това включва пет законопроекта, някои от които се разглеждат в НС, връзка на бизнеса с образователната система, както и действително осигурени 1,3 милиард лева по Оперативната програма за образование и наука за интелигентен растеж, която на няколко пъти висеше в небитието, каза министърът.

20 години съществува проблемът с термините, 20 години нашите историци не стигнаха до много ясно заключение. От 5 години насам на няколко пъти се чака от министерството отговорът на научната общност по въпроса за точната терминология. Лично аз поддържам "робство", но напоследък по-силно се чува "османско владичество", заяви проф. Танев.

„Не се крия от медиите, държа да ме чуят, че министерството е прeизпълнило политиката за реформи“, каза още Танев пред Би Ай Телевизия.

„Имам да предавам много опит, гордея се с това, което съм постигнал“, посочи министърът, като каза, че е имал политическа и друга подкрепа за всичките си политики.