OffNews.bg

Станишев: Резултатът от евровота няма да доведе до предсрочни избори

Резултатът от евроизборите няма да бъде повод за предсрочни парламентарни избори. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред bTV.

На въпроса кой момент в управлението на страната е бил най-критичен и го е накарал да иска да се откаже, Станишев посочи, че не е имал намерение да се отказва, но е имало моменти, в които се е чудил дали си заслужава.

Винаги съм си казвал „Да, заслужава си“. Най-тежкият момент беше в края на юли, когато стана инцидентът с „белия автобус“. С тази агресия, тези ударни групи се пристъпи една граница на ненасилие, подчерта Станишев.

Оградите на парламента ще останат, защото с намаляването на масовостта на протестите, те вече са от „организирани групи от нашия основен опонент, който за властта е готов на всичко“, каза Станишев.

В момента няма основания за никакви рокади в кабинета. Всички министри са добри експерти, това не е кабинет, събиран по бензиностанции и кръстовища, каквито случаи имаше, допълни Сергей Станишев, като посочи, че иска да види от кабинета по-голяма политичност.

По повод появилите се слухове за предстояща смяна на здравния министър Таня Андреева, лидерът на БСП коментира, че за първи път чува подобен слух и че Андреева върши добре работата си – взела е мерки за стабилизиране на системата на спешната помощ и е възстановила липсващия диалог в системата.

По повод обвиненията за това, че ДПС командва държавата, Станишев е категоричен, че само човек, който не разбира от управление, може да твърди това.

На въпроса как има коалиция без коалиционно споразумение, Станишев отговори, че наскоро е прочел коалиционното споразумение от 2005 г. и е видял шест страници разпределение на властта по схемата 8:5:3. Нашето правителство е програмно и работи по приоритети, каза той.

По повод обвиненията срещу началника на кабинета на Пламен Орешарски Мария Дивизиева и доколко те компрометират правителството, Сергей Станишев подчерта, че не иска да се меси в работата на прокуратурата. Въпреки това лидерът на БСП подчерта, че Дивизиева е лоялен човек и голям работохолик и че се надява в администрацията да има повече хора като нея.