OffNews.bg

Станишев нарече абсурдна и срамна рокадата за шеф на ООН

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев разкритикува решението на правителството да издигне Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на ООН, като го определи като абсурдно и срамно.

"Днешното решение на българското правителство за смяна на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН е абсурдно по същество, срамно като интригантска среда и много рисково за България. Трябва да е ясно, че политическата отговорност за последиците се поема изцяло от управляващите", написа Станишев в своя профил във Фейсбук.

"България се проявява като държава, която не знае какво иска, а това рязко намалява шансовете на българската кандидатура. Показателен е фактът, че нито една друга държава, в това число чиито кандидати са зад Ирина Бокова в класирането, не направи подобен ход. Никой не си сменя кандидата преди старта на по-решаващите кръгове от гласуване в ООН, които тепърва предстоят", допълни той.

Станишев сравни със саботаж ниската подкрепа към Ирина Бокова от страна на правителството и отбеляза, че подкопаването на авторитета й не е дошло от конкуренцията, а от България.

"Впрочем, това е логичен резултат от куцата подкрепа, която г-жа Бокова имаше досега от правителството, преминаваща в дейността на негови представители в открит саботаж. Станахме свидетели на постоянно и целенасочено подкопаване на авторитета и кампанията на Ирина Бокова не от конкурентите, а от нашето правителство и заинтересовани кръгове. Опитите да се забъркат европейски институции, държави и политически семейства в забъркания у нас заговор цели бягане от отговорността за това действие. Трябва да е пределно ясно, че за поста генерален секретар на ООН се състезават кандидати на държави", пише Станишев.

Според лидера на ПЕС властта в България се е показала като тежко зависима от външни и непублични вътрешни фактори.

"Жалко за България, че пропускаме уникален шанс, който няма да се повтори! И всеки трябва да си понесе отговорността, казва в заключение Станишев.