OffNews.bg

Според Радев новият блок на АЕЦ ''Козлодуй'' ще се строи ''на тъмно, както магистралите''

Пррезидентът Румен Радев коментира решението на правителството за започване на строеж на 7-и блок на Атомнатата електроцентрала "Козлодуй". Според него новият блок ще се строи "на тъмно, както магистралите", предаде БНР.

Тази сутрин Министерският съвет взе решение за започване на строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Новите мощности ще бъдат изградени с технология АР 1000.

Според президента България задължително трябва да развива своята ядрена енергетика, но за да бъде процесът устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат и съпоставят всички възможни варианти по редица важни параметри, локация, лицензи, безопасност и най-вече време и средства за изграждане.

"Това не се случва, явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистралите – на тъмно. В несекващите караници за пари и постове, управляващите забравят най-важното: че носят отговорност преди всичко за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква политиците да гледат отвъд своите интереси и мандати", коментира Румен Радев.

Президентът зададе реторичния въпрос как назначеното от него служебно правителство е успяло да убеди "Лукойл" най-сетне да регистрира икономическата си дейност в България и да внесе авансово в бюджета 180 млн. лева корпоративен данък.

"При положение, че за всички предходни години такъв данък е събран на 70 млн. лв. - как така служебното правителство е смъкнало цената на бензина от 3,50 лв. до 2,40 лв., а настоящите управляващи не успяват?", попита той.

Румен Радев е на мнение, че евентуалният отказ от дерогацията за внос на руски петрол у нас, с който заплашват от ДПС и ГЕРБ, би довел до покачване на цените на горивата.