Започва строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", обяви премиерът Денков (обновена)

OFFNews 25 октомври 2023 в 09:46 3112 5

Николай Денков

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Премиерът Николай Денков

С решение на Министерския съвет ще стартира реализацията на строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй",  заяви днес премиерът Николай Денков в началото на редовното правителствено заседание. 

Новите мощности ще бъдат изградени с технология АР 1000, става ясно то съобщение на Министерския съвет.

Денков каза, че предприятието, което ще отговаря за тази реализация, ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително и ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-и блок.

Премиерът обяви още, че срокът, който се предвижда, е 2033 година.

Със същото решение ще започне подготовката и за 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на две до три години да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система.

Академик Денков спомена, че тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените първи до четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Той обясни, че технологията, която е избрана на тези реактори, позволява да се променя два пъти в много кратък срок мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система, когато влязат в действие.

"Така че да пожелаем успех на енергийния министър и неговия екип. Това е едно от най-важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат", завърши премиерът.

Окончателният договор с избрания изпълнител и с доставчика на технологията АР1000 трябва да бъде изготвен при условията на фиксирана цена и срок на изпълнение, допълва правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

25.10 2023 в 19:11

Браво! И с диверсификация , Westinghouse ще го построят по договор, без врътки руски. Диверсификация!

А отскоро и атома е екологичен, каза ЕС

Много добре!

135

4

Far Rider

25.10 2023 в 11:22

Имайки предвид, че Денкоглу едно мисли, друго казва, а прави нещо съвсем различно очаквам да има съдбата на дерогацията, "терористите" - зърнари и т.н. Т.е. я камилата, я камиларят!

12407

3

Bad Horse

25.10 2023 в 10:56

Единственото добро решение в енергийната ни политика от десетилетия! Мисля, че стана по времето на правителство на Б.Б. или някакво служебно. Сегашните продължават. Което е добре. Значи има натиск от някъде и тези блокове ще се построят.

Ако можеше и на мястото на Марица Изток ТЕЦ-овете да построим един АЕЦ, щяхме да сме осигурени за поколение напред. А дотогава, я ще направят тория практичен, я водородния синтез на хелий, я трета световна война ще ни е вкарала във филм на ужасите...

400

2

демотиватор

25.10 2023 в 10:48

А кой ще да ги строи, "Ваше академичество", и колко гроша ще изтръскате от кесийката ми, както и- ще се изплати ли до пълнолетието на унуците ?! (ツ)

1935

1

Муню

25.10 2023 в 09:57

Дано, дано.
Всеко управляващ е обещавал, включително и тиквата, който твърди, че никога не лъжел.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки