OffNews.bg

Синдикат иска оставката на Асен Василев заради ''дупките на чорапогащниците на учителките''

Думите на бившия вицепремиер Асен Василев пред bTV "Когато оставиш учителите да ходят с дупки по чорапогащниците, както имахме 10 г. такъв период, нормално е да нямаме нормални учители в училищата и сега тепърва да трябва да навлизат нови кадри", предизвикаха взрив от недоволство.

  

Синдикат "Образование" обяви, че е безкрайно възмутен и шокиран от грозните думи, казани за българските учители от лидер на "Продължаване промяната". От профсъюза допълват, че хората в една държава, които не уважават своите учители, обричат държавата на упадък и разпад.

"Политик, г-н Асен Василев, означава човек, който гради политики и според Платон – "Умение да се грижиш за всички граждани и по възможност да ги направиш от по-лоши по-добри…"

Българските учители, г-н Асен Василев, нито за миг не усетиха грижа и партньорство по време на Вашето управление!

Вие ги сочехте, че работят най-малко в Европа,

Вие им казахте, че работят некачествено,

Вие ги нарочихте, че се занимават с политика и им го забранихте със закон, като ги убеждавахте, че политика и политик е нещо порочно и не е за учители.

Защо, г-н Асен Василев, не бяхте прочели поне Макиавели, който казва, че политиката е знание за правилно и мъдро управление?", се казва в гневно съобщение на синдиката до медиите.

От там напомнят, че дори последните две увеличения от миналата година не са станали по предложения на "Продължаваме промяната". Първото е заложено в закона, а второто беше по предложение на друга партия, напомнят от профсъюза. И допълват, че правителството, управлявало преди ПП, е увеличило двойно учителските заплати, но то се е обезличило поради инфлацията "по вина и на Вашето управление".

"Затова, г-н Асен Василев, нямате експертизата да говорите за българското образование, за българските учители и още по-малко за тяхната "нормалност" и външен вид! Синдикат "Образование", г-н Асен Василев, настоява незабавно да си подадете оставката като лидер на партия, като преди това се извините на българските учители! Припомняме, че българските учители са в стачна готовност и са готови за протести в очакване на бюджет 2023", заявяват още от профсъюза.

"Невежество, популизъм, лъжи. За сведение на Асен Василев учителската професия се превърна в една от най-привлекателните, именно по времето на ГЕРБ. Реформата и заплащането в образованието е един от най-големите ни успехи. Асен да се тревожи за "Джемкорп" и за скритите договори с "Газпром", защото учител не е виждал от абитуриентския си бал", реагира и бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов на страницата си във файсбук.

По въпроса за "Джемкорп" Василев обаче казва, че нищо не тежи на правителството "Петков". 

"Девет страници необвързващ меморандум е това, което не ни нанася никакви щети. Хората, нанесли щети на държавата, са в списъка Магнитски", е категоричен бившият вицепремиер.

По думите му големият проблем на страната е, че никой не гони хората, които крадат обществени средства.

"Не можем да вървим напред, докато държавата е като пробита лейка и отвсякъде тече", смята той.