OffNews.bg

Шоу в парламента: вкарват фейлетон на Алеко Константинов в Изборния кодекс (обновена)

Депутатът от Реформаторския блок (РБ) Гроздан Караджов поиска депутатите в Народното събрание да гласуват дали част от фейлетона на Алеко Константинов "Избирателен закон" да влезе в Изборния кодекс.

Предложението беше направено по надлежния ред - писмено. 

По време на дебатите в зала депутатът Караджов иронично предложи редакционна промяна в първия параграф на законопроекта за промени в Изборния кодекс, който въвежда задължителното гласуване. При гласуването на закона председателят на НС Цецка Цачева обаче реши да не подложи на гласуване предложението на Караджов.

Промяната, която е цитат от фейлетона, гласи:

"Три дена преди избора, както и в самия ден на избора, почва се морално влияние върху избирателите и арестуванието на разсуждающите. Ако избирателите са заети с отбивание на пътна повинност, полицията се грижи да пусне вместо тях бюлетините в урните."

По думите на Караджов приемането на този текст много ще улесни депутатите, които се опитват да надхитрят гражданите.

Той коментира, че текстът за задължителното гласуване е камуфлаж, който прикрива това, че в закона се предвижда гласувалите с "не подкрепям никого" на практика да подкрепят "най-омразните си" - големите партии.

Димитър Байрактаров пък се обърна Караджов с думите: "О, неразумни депутатино!"

Социалистът Георги Божинов не се спря на литературата, а реши направо да намеси Адам и Ева в дебата за задължителното гласуване.

В пленарна зала депутатите вече почти два часа дебатират дали да се въведе задължително гласуване.

От парламентарната трибуна Валери Симеонов приветства свои съселяни от Бутан, които гледат заседанието от балконите в залата.