Цачева: Рефендумът на Трифонов ще се гласува на 11 май

OFFNews 20 април 2016 в 10:40 7765 5

ceca
Промените в Изборния кодекс ще се обсъжат утре, обяви Цачева

Искането за референдум, предложено от Слави Трифонов ще се гледа на 11 май - първият работен ден на парламента след Великденската ваканция на депутатите. Тогава изтича и едномесечният срок, в който Народното събрание трябва да се произнесе, тъй като на 11 април е постъпила проверката на ГРАО на подписката на инициативния комитет. Това обяви председателят на парламента Цецка Цачева.

Съпредседателят на ДПС Четин Казак поиска парламентът да се занимава с второто четене на поправките в Изборния кодекс едва след като обсъди искането за провеждане на референдум по изборни въпроси, внесен от инициативен комитет начело с водещия Слави Трифонов.

Второто четене на промените на изборните правила, най-ключовата от които е задължителното гласуване, което пък е един от въпросите, предложени за национално допитване, е предвидено да е втора точка в утрешното заседание и депутатите да се занимават с него и в петък. Казак поиска обсъждането да отпадне от дневния ред и да се изчакат резултатите от допитването на Слави Трифонов, но предложението му беше отхвърлено с 51 гласа "за", 73 "против" и 22 "въздържал се".

Цачева обясни, че промените в Изборния кодекс произтичат от референдума, проведен през 2015 г. по инициатива на президента, както и от сроковете, които депутатите сами гласуваха - до 30 април да са приети на второ четене от правната комисия. С оглед, че правната комисия работи и имаме готовност да обсъдим промените, те вече са в седмичната ни програма, добави тя.

С Изборния кодекс обаче се променя и законът за референдумите, като отпада изискването допитванията да се провеждат заедно с избори, ако в следващата една година има вот. Така референдумът на Слави Трифонов трябваше да е с президентските избори, но управляващите планират той да бъде през лятото - след като парламентът реши да се проведе, президентът трябва да го насрочи не по-късно от три и не по-рано от две месеца, което е юли-август. Очевидно целта на ГЕРБ е да приемат поправките в кодекса преди референдума, за да не може той да бъде с президентския вот. Опасенията им били, че заедно с президентските избори активността може да е висока и допитването да е валидно, коментираха политици.

ДПС пък вече на два пъти предупреди, че ако задължителното гласуване бъде въведено, ще го атакува пред Конституционния съд. Не е ясно обаче дали групата им ще може да събере необходимите 48 подписа за сезиране на съда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

5

Краси

20.04 2016 в 14:58

Това може да им е последната грешка на Цвък и компания.
Не вярвам Слави да се остави да го финтират по толкова плосък начин, а със сигурност ще намери и достатъчно привърженици сред българските избиратели, които да му помогнат да свали от власт комунистическата герберска паплач завинаги.
Справка - опитът на Иван Костов да попречи на Симеон Сакскобургготски да се кандидатира за презитент завърши с отстраняването на СДС от власт завинаги (ако не броим настоящите жалки реформаторски напъни).

13011

4

Georgi Ganchev

20.04 2016 в 14:40

Срамно е.

63994

3

Red or Dead

20.04 2016 в 12:33

Ако и тази ГАВРА мине.....безметежно(в което съм на 99% сигурен).........вие който “умирате“ бавно и мъчително всеки божи ден НАИСТИНА си го заслужавате.......

12881

1

Иван55

20.04 2016 в 11:29

Насрочване на референдума през юли-август ще "самосвали" управляващите, въпреки липсата на читава алтернатива. Дори 100% мнозинство да спретнат дупетатите, просто ще го отнесат вкупом.