OffNews.bg

Шефът на БНБ плаши Вежди Рашидов със съд

Управителят на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров заплаши със съд бившия депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Повод за това стана изявление на Рашидов пред ПИК във вторник, в което обвини Искров в това, че е получавал пари за решенията, които взема, съобщи БГНЕС.

„Иван Искров трябва да си поеме цялата отговорност за всичко, което направи и за целия миш-маш. Моята дума за Искров е - човек, който работи на държавна служба, не бива да взима. Като е взел, да си носи отговорност. Цялата му зависимост лъсна. Не го обвинявам само аз, но вече никой не се съмнява, че има зависимост", посочи Рашидов.

В официално съобщение, публикувано на сайта на БНБ, Искров призова Рашидов да представи доказателства за твърденията си за зависимости и плащания или да се извини, ако не може да представи такива.

Призовавам ви незабавно под същата форма и на същото място в агенция „ПИК” да представите доказателства за изложените от Вас твърдения за зависимости и плащания, касаещи личността Иван Искров, управител на БНБ. Ако не можете да представите такива, моля, да поднесете своите извинения относно неотговарящото на истината Ваше твърдение пред агенция „ПИК”, касаещо личността ми. В противен случай ще предприема всички необходими действия, позволени от закона с цел защита на доброто ми име, включително и по съдебен ред, се казва в писмото на Иван Искров до Рашидов.

"Убеден съм, че обществото ни има нужда от обективна истина и позоваване на категорични факти, особено когато става въпрос за институции и личности, които са начело на тях. Изразяването на лични мнения в публичното пространство, които не почиват на категорични факти са клевета и уронват репутацията и доверието в институциите. Нещо, което особено в сегашната напрегната ситуация в страната ни е прекрачващо добрия тон", пише още Искров.