OffNews.bg

Северна Македония нарочно е създавала пречки за българския бизнес

Имаме редица сигнали от българския бизнес до нашето представителство - за това, че в Северна Македония се създават излишни административни пречки. Част от компаниите вярват, че е поради факта, че са български компании, съобщи пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Има подобни казуси и от 2019 г., не говоря само за казуси от 2020 г., уточни тя.

Захариева отбеляза също така, че от страна на Скопие няма "никакво почти движение по отношение на инфраструктурни проекти - Коридор №8, нито един подаден проект от тях за новия период за финансиране в посока България". 

Пътували сте там, знаете каква е инфраструктурата - дали няма нужда от подобрение и т.н., каза външният ни министър.

От Северна Македония искаме изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, искаме придържане с дух на добра воля към него, а не всякакви опити неговото изпълнение да се забави, да се преустанови, да се спре, обобщи Екатерина Захариева.

Те разчитаха, че някой, не знам кой... Вашингтон ли, Берлин ли... ще наложи, ще дойде, ще се скара на България. И България ще забрави националния си интерес и ще каже "да", без те да направят нищо, каза външният ни министър.

Няма да атакувам съседна държава с фалшиви опорки. Няма да вървим по техния подход. Те се опитват да бягат и от формулировката "обща история", коментира още Захариева.