OffNews.bg

Съдът оправда Цветанов на първа инстанция

Софийски градски съд (СГС)  оправда бившият вътрешен министър Цветан Цветанов по първото му дело за присвояваве на повече от 50 000 лв. от бюджета на МВР.

Решението е на първа инстанция, а прокуратурата обяви, че ще го протестира. 

Миналата седмица държавното обвинение поиска 5 години затвор за Цветанов и конфискуване на част от имуществото му.

Според прокурорите вината на бившия вътрешен министър се доказва по несъмнен и категоричен начин. Според обвинението Цветанов платил трудово възнаграждение на бившия шеф на РЗБОП Орлин Тодоров за времето, в което той бил отстранен от длъжност. Тодоров получил и обезщетения по Закона за МВР, в общ размер на около 50 000 лева.

МВР беше конституирано като граждански ищец по това дело и представи иск за парите, но с днешното си решение съдът отхвърли иска.

Миналата седмица Цветанов се извини на съда за всички обвинения, които е отправъл към работата на съдиите.

"Никога не съм смятал, че невинен човек може да бъде осъден. Нали не си представяте, че съм подписал, за да присвоя нещо, спазвал съм закона", каза пред журналисти след произнасянето на съда Цветан Цветанов.

Той обясни, че като министър се е придържал към закона. "Нека да съхраним институциите. Скъпи журналисти много са били случаите, в които съм говорил. Проследете хронологията на всичко, което ми се случи на мен, и ще си дадете отговор на това, което искате от мен да чуете", коментира ексминистърът.

Той припомни, че като министър е предоговорил неизгоден за държавата договор. „За периода, когато бях министър на вътрешните работи, успях да предоговоря един договор на "Сименс", за 34 милиона лева, в полза на държавата. С тези пари, служителите на МВР получаваха увеличен порцион с 30 лв. от 2012 година и с още 60 лв. от началото на 2012 година”, каза Цветанов.

Той обясни, че е невъзможно той да подпише нещо, с цел да се облагодетелства по някакъв начин, като добави, че е имал само един шанс и този шанс е бил - да спази закона. „Придържах се към него, и всички действия, които предприех, а и вие чухте свидетелите, които бяха разпитани, аз съм изпълнил закона и аз съм длъжен да го направя”, каза Цветанов.

По всички дела очакваме оправдателни присъди, коментира от своя страна адвокатът на Цветанов Менко Менков, според когото днешната присъда е "една стъпка за Цветан Цветанов към пълната му реабилитация и една огромна крачка за българското правосъдие".

„Защитата винаги е била спокойна, при защитата на Цветан Цветанов, защото българският съд винаги е бил на нужното ниво, за да отсъжда безпристрастно”, каза адвокат Менков. По думите му, присъдата на съда се базира на фактите и на прилагането на закона. „По всички дела очакваме оправдателни присъди, абсолютно безкомпромисно. И съм напълно спокоен за решенията на съдебните състави, защото фактите към този момент, сочат, че Цветанов не е извършил престъпленията, за които го обвиняват”, допълни още Менко Менков.

Това е едно от трите дела, които държавното обвинение образува на бившия вътрешен министър. То започна за 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели. 

По друго дело Цветанов е подсъдим, че поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та, чийто обект е Орлин Тодоров. В края на седмицата се очаква да започне и третото дело срещу за незаконното послушване.