Присъдата на Цветанов - ден след изборите, прокуратурата иска 5 г. затвор

Юлиан Христов 22 май 2014 в 14:04 5704 6

Един ден след изборите съдът ще се произнесе с присъда по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. 

Присъдата ще бъде прочетена в 9.00 часа на 26 май. 

Днес прокуратурата поиска пет години затвор за бившия вътрешен министър. Държавното обвинение настоя също и за конфискация на половината му имущество, както и забрана 5 години да заема държавна длъжност.

Според прокуратурата фактите по делото безспорно доказват, че бившият МВР шеф в периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г. е присвоил 50 000 лева от бюджета на ведомството, като по този начин набавил облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. На Тодоров му било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по Закона за МВР в общ размер на около 50 000 лева.

В мотивите си за исканите 5 години затвор един от наблюдаващите прокурори посочи, че сумата е невъзстановима за МВР. Той подчерта и изключително високата отговорна длъжност, която е заемал Цветан Цветанов, вредните последици, които са настъпили, високата обществена опасност. Прокурорът добави, че при престъпленията Цветанов е проявил престъпна упоритост.

На днешното заседание по делото, което се гледа по бързата процедура, съдът разпита бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров и бившия служебен министър Петя Първанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови