След изборите: Цветанов чака присъда

OFFNews 26 май 2014 в 07:38 3960 4

Софийски градски съд (СГС) ще се произнесе днес с присъда по делото срещу бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. 

Той е обвинен в присвояването на 500 000 лв. от бюджета на МВР в полза на шефа на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров. Според прокуратурата като министър Цветанов е позволил Тодоров да вземе полагащото му се при напускане на МВР обезщетение, въпреки че по това време шефът на регионалното звено на БОП е бил следствен. 

Това е първото от трите дела срещу Цветанов, което е на път да завърши на първа инстанция. 

В края на миналата седмица прокуратурата поиска 5 години затвор за Цветанов, конфискация на половината му имущество, както и да не заема 5 г. държавна длъжност. Според държавното обвинение Цветанов е извършил престъплението с "престъпна упоритост", а цялото обвинение се доказва с категоричност. 

Защитникът на Цветанов Менко Менков Цветанов стриктно е спазвал закона. "Истинските мотиви на Цветан Цветанов винаги са били само и единствено спазване на законите на България, за което заслужава адмирации, а не обвинителен акт", каза адвокатът пред съда.

Самият Цветанов се извини на съда за натиска, който му е оказвал в годините като вътрешен министър. Думите му бяха провокирани от острата реакция на прокуратурата срещу него по време на заключителните пледоарии в процеса. 

"Това, което чух от страна на прокуратурата, мога само да се извиня на съда, защото досега не съм бил свидетел за това как протича едно заседание", каза Цветанов и допълни, че държавното обвинение погазва Конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!