OffNews.bg

Сачева: Занимаваме се с проблемите на хората, затова не подадохме оставка

Несъстоятелна е хипотезата, че залагаме капан за следващите правителства. Ние се занимаваме с кризата и с проблемите на хората, затова не подадохме оставка, защото трябва да решаваме конкретни и реални проблеми. Реалните проблеми са тези – хората имат нужда от допълнителни доходи.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНР. 

По повод антиковидмерките тя обясни, че са необходими. "Добавката от 50 лева за пенсионерите е да могат да преодолеят зимния сезон и тежката криза, имат нужда от здравна профилактика", обясни министър Сачева. 

По думите й значителна част от мерките в бюджета за 2021 година – повишаването на минималната работна заплата, на минималната пенсия, са заложени още в управленската програма и не могат да бъдат свързани с предизборна година.

"Новият бюджет ще бъде дискутиран и е възможно да претърпи определени промени, преди да бъде приет", допълни социалният министър и посочи, че са заложени общо 214 млн. лева по Закона за личната помощ и 85 млн. лева по Закона за социалните услуги:

"Увеличаваме и възнагражденията за личните асистенти. Правим всичко възможно за намиране на баланс между онези хора с увреждания, които държат на Закона за личната помощ, и на онези, за които Законът за социалните услуги също е важен. Очаква се около 80 000 души да бъдат обхванати от услугата "личен асистент", заяви още тя. На брифинг вчера Сачева обяви, че след вдигането на минималната заплата от 610 на 650 лв., ще бъде увеличено и възнаграждението на личните асистенти от 730 на 930 лв.