OffNews.bg

Русия налага санкции срещу Канада

Русия обяви, че забранява влизането на нейна земя на 13 канадски чиновници, депутати и публични личности.

Мярката се прилага в отговор на неприемливите действия от канадската страна, които сериознo накърняват двустранните ни отношения, заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Забраната засяга сътрудниците на премиера Стивън Харпър, неговата съветничка, началника на канцеларията му, депутати и ръководителя на дружеството на канадските украинци Пол Грод.

Русия остава отворена за градивно и честно сътрудничество с Канада, което винаги е било ценено от нас за своя прагматизъм и широк обхват на общите ни интереси, особено що се отнася до въпросите, свързани с арктическия регион, заяви още Лукашевич.

"Ние се нуждаем от това сътрудничество точно толкова, колкото и Отава се нуждае от него. В този смисъл ние не крием, че ще отговорим подобаващо спрямо всяко неприятелско действие - независимо с какви мотиви е то. Надяваме се, че канадските власти и политици ще си извадят адекватни заключения."

Москва "съжалява", че Отава пренебрегна свободната изява на воля на кримския народ, който взе решение в полза на присъединяването на Крим към Русия по време на референдума на 17 март, добави Лукашевич.

Той подчерта, че гласуването е било проведено "в пълно съответствие с международното право и хартата на Обединените нации", но Канада е избрала да подкрепи "нелегитимния режим в Киев."

На 17 март Канада обяви санкции срещу седем руски високопоставени представители, сред които вицепремиерът Дмитрий Рогозин и съветник на президента Владимир Путин, както и срещу трима високопоставени проруски представители на Крим, включително премиера Сергей Аксьонов.