OffNews.bg

Реформаторите поискаха от Горанов да няма повишение на данъците догодина

"Политическите консултации по бюджет 2016 започват оптимистично. От РБ поставихме 10 теми за постигане на политическо съгласие по бюджета, от които 4 са по общата бюджетна философия".

Това коментира Димитър Танев, заместник-председател на бюджетната комисия в парламента и заместник-председател на "Движение България на гражданите" от РБ, след проведената вчера среща с финансовия министър Горанов. В консултациите, освен него, участва и съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски.

Танев подчерта, че от РБ настояват в Бюджет 2016 да се заложи икономически растеж не по-малко от 1,8 %, каквато е прогнозата за растежа в ЕС, и да я изпревари, както и за фискална стабилност чрез постепенна консолидация и нива на бюджетен дефицит до 2 % от БВП.

"Увеличаване на приходите чрез ефективно усвояване на средствата от ЕС и продължаване на борбата с контрабандата на акцизни стоки е важен приоритет за РБ", каза още Танев, цитиран от сайта на "Движение България за гражданите"

"Искаме увеличаване на приходите от акцизи - това е изсветляване на икономиката, дори когато са запазени нивата на акцизните ставки", добави той.

"Приходите от акцизи за първото шестмесечие на 2015 г. са с около 10 % ръст спрямо същото време на миналата година или 171 млн. лева повече, като РБ държи устойчивият ръст да се запази и в бюджет 2016 г.", подчерта още заместник-председателят на бюджетната комисия.

"По отношение на административната реформа да се продължат усилията за намаляване на администрацията във ведомствата, които не са го направили през 2015 година – МВР, министерствата на отбраната, правосъдието и други", каза Димитър Танев.

"Споделяме тревогата на министър Горанов, че няколко министерства няма да изпълнят поетия ангажимент за съкращения и затова през 2016 година залагаме в бюджета принцип всички ведомства да изпълнят планираното намаляване на разходите с 10 %", подчерта той.

По думите му, бюджетът трябва да е инструмент за ускоряване на пенсионната реформа и трябва да се спре източването на социалната система през фалшивите инвалидни пенсии, които през 2001 година са били общо 244 милиона лева, а 14 години по-късно вече са 6,5 пъти повече - 1,6 млрд лева.

"През 2016 година следва да се направи прекатегоризация на работниците и служителите от силовите ведомства, целяща да осигури по-добри условия за пенсиониране на полицаите и военните, работещи на терен, а не толкова на служителите с административни функции", каза още Танев.

Той допълни, че по третата реформа – в енергетиката - от РБ настояват за изсветляване на договорите, по които държавата изкупува ток, както и за изпълнения на поетия от министър Петкова ангажимент за 10 % намаляване на административните разходи в държавната енергетика.

Като приоритетна политика в бюджета за 2016 година Танев посочи образованието, което по думите му, през бюджета, означава 10 % ръст на средствата спрямо миналата година или 300 милиона лева допълнително.

"В Бюджет 2016 година от РБ държим да има планиране и финансово осигуряване на Председателството на ЕС, за да започне достатъчно навреме подготовката, както и да се заложат средства за насърчаване на инвестициите и за постигане на растеж", обясни след срещата Димитър Танев.