OffNews.bg

Реформаторите: ДПС да поеме отговорност за нападението над журналисти

Очаквам ДПС и водачът на листата за общински съветници в Самоков и настоящ народен представител да поемат политическата отговорност за действията на своите кандидати.

Това написа във Фейсбук депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев, по повод нападението над екип на Нова телевизия от кандидат за общински съветник в Самоков.

Народният представител призовава министъра на вътрешните работи да предприеме незабавни действия за изясняване на ситуацията и за задържане на извършителите. "Надявам се МВР да не допуска подобни ситуации по време на предизборната кампания и да гарантира обществения ред", се казва още в изявлението на депутата.

"Като народен представител, избран от региона, лично ще следя да няма политически чадър над извършителите, заявява Делчев.

"Свободата на словото е най-ценната част от демокрацията. Недопустимо е това да се случва в 21 век в демократична страна и на журналисти, докато изпълняват задължението си да предоставят на обществото обективна информация", написа още реформаторът.

"Ако се окаже, че наш кандидат за общински съветник има отношение, пряко или косвено, той трябва да напусне. Ако откаже да напусне листата, дори да бъде избран, ние няма да го припознаем като наш съветник", каза лидерът на ДПС Лютви Местан на извънредна пресконференция по-рано днес.

От БСП също излязоха с официално становище по случая. Публикуваме декларацията на "столетницата" без редакторска намеса:

Българската социалистическа партия остро осъжда посегателството над екипа на Нова телевизия. Надя Ганчева, Михаил Кръстев и Валентин Иванов са отишли в Самоков за да изпълняват мисията си на журналисти – да информират обществото дори за най-уродливите му явления. Посрещнати са с ритници и юмруци.  Не може да има извинение за подобно поведение. Тук етносът, политическата принадлежност или социалното положение на извършителите нямат отношение. Отношение има само правото на всички български граждани на сигурност и неприкосновеността на свободата на словото.

Призоваваме отговорните органи да изяснят възможно най-бързо случая и да предприемат действия той да не се повтаря. Не можем да си позволим репортерите да се боят от физическа саморазправа. Свободното слово у нас е достатъчно ограничено и без това. А без свободно слово, без достъп до информация, не можем да твърдим, че живеем в демократична държава.

Уверяваме колегите от Нова телевизия в нашата съпричастност. Сигурни сме, че те няма да се поддадат на страха и ще продължат съвестно да практикуват своята професия.