OffNews.bg

Референдумът на Слави ще е в разгара на лятото

Депутатите решиха да не се допуска провеждането на избори и на национален референдум в един ден.

Текстът беше подкрепен със 115 гласа "за", 11 "против" и 12 "въздържал се". То беше подкрепено от ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотичния фронт (ПФ). Единствено от Реформаторския блок (РБ) бяха против промяната.

В пленарна зала беше подкрепен текст, предложен от БСП, който правната комисия беше отхвърлила.

Предложението е сходно с това на ГЕРБ, което обаче забраняваше само провеждането едновременно на референдуми, инициирани от граждани, и на избори.

Според действащия закон за референдумите, ако се инициира референдум и в рамките на година предстоят избори, двата вота се провеждат заедно. Тези текстове в Закона за референдумите бяха направени от сегашните управляващи и сега пак те ги анулират. 

Така депутатите на практика направиха така, че референдумът на "Шоуто на Слави" да се проведе в разгара на лятото - юли или август. Според ГЕРБ така "ще се съхрани енергията на хилядите застанали зад инициативата на "Шоуто на Слави".

Малко след гласуването от ГЕРБ дадоха брифинг, но не за да обяснят изненадващото си решение да подкрепят БСП, а за казаните за ракия.

Въпросите за референдума от "Шоуто на Слави" са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?