OffNews.bg

Радев съзря политическа атака срещу него чрез прокуратурата

Президентът Румен Радев смята, че започналата проверка на прокуратурата срещу кандидата му за конституционен съдия има политическа цел.

Държавният глава присъства на церемонията по назначаването на новите конституционни съдии, един от които е и предложеният от Радев проф. Атанас Семов.

Проверката срещу номинирания от мен за конституционен съдия проф. Атанас Семов е с политическа цел, каза той, цитиран от "Фокус".

„Не съм изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка. Това ми дава основание да смятам, че целта е политическа“, каза президентът Радев и добави, че проверката е приключила 2016 г. „Защо се възбужда няколко дни, след като е обявена моята номинация?“, попита държавният глава. На въпрос дали искането на прокуратурата за проверка на проф. Семов е изцяло политически обосновано, държавният глава коментира: „Нямам засега друго обяснение“, каза още той.

Попитан дали проверката на прокуратурата срещу конституционния съдия проф. Атанас Семов ще се отрази на легитимността на решенията на Конституционния съд, президентът заяви, че не може да гадае решенията и действията на другите институции.

Проверката на прокуратурата срещу Атанас Семов започна след публикация в "Капитал", в която се задава въпрос дали името на преподавателя по европейско права не е свързан с разследване със злоупотреби. Въпреки че в статията няма отправени конкретни твърдения срещу Семов, прокуратурата се самосезира и обяви, че в преподавател в Софийския университет е изпратил сигнал за развиване на частна стопанска дейност, отправят се обвинения за безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по „Право на Европейския съюз“.

Проверката започна на фона на активизирането на прокуратурата с искания за свалянето на депутатски имунитети.