OffNews.bg

Радев обяснява какво е искал да каже с твърдението ''Украйна настоява да води тази война''

Прессекретариатът на президента Румен Радев разпространи позиция, в която разяснява какво е искал да каже държавният глава с думите си, че "Украйна настоява да води тази война", имайки предвид нападнатата от Русия миналия февруари държава.

Премиерът: Кога нашият президент има свое мнение – когато е подкрепял Украйна или когато повтаря руски опорки?

В разяснението се казва:

"Позицията на държавния глава Румен Радев, че конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение, е известна. Всеки ден от тази война води до жертви и разрушения, които не са в интерес не само на Русия и Украйна, а имат и тежки икономически, социални и политически последици за цяла Европа.

Захранването на бойните действия с все повече оръжия увеличава риска от глобален военен сблъсък.

Затова президентът Румен Радев счита, че дълг не само на пряко участващите във военните действия, а и на международната общност, е да положат системни усилия за деескалация и преустановяване на военните действия и търсене на реално мирно решение със средствата на дипломацията, основано на принципите и договореностите в рамките на ООН и международното право".

Дъно! Позор! Срам! - коментарите след изказването на Радев

Позицията като че ли не хвърля светлина върху шокиращото изказване, предизвикало и остра реакция от посолството на Украйна в България. Днес то призова войната да не бъде използвана за предизборни цели.

По-скоро се разяснява втората част от казаното от президента - че накрая сметката ще я плаща цяла Европа, но не това предизвика скандала.