Посолството на Украйна: Определени политически сили да не използват войната за предизборни цели

OFFNews 15 юли 2023 в 11:59 2483 3

Посолство на Украйна

Снимка Фейсбук/Посолство на Украйна в България

Посолство на Украйна в България

С призив политици да не използват войната на Русия срещу Украйна за предизборни цели излезе посолството на Украйна в България след шокиращото изказване на българския президент. Вчера Румен Радев заяви, че "Украйна настоява да води тази война, а сметката се плаща от цяла Европа". Украйна беше нападната от Русия на 24 февруари 2022 г.

"Вземайки предвид стартиралата предизборна кампания за местни избори, Посолството се обръща към определени политически сили с призив да се въздържат да използват обвинения срещу Украйна, която страда от руската военна агресия, за постигането на ситуативни политически цели", посочват от дипломатическото представителство у нас в позиция разпространена в социалните мрежи.

Радев: Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война

Посолството на Украйна в Република България категорично заявява, че Украйна полага всички възможни усилия за възстановяването на мира, подчертават от мисията.

"Прехвърлянето на вината върху Украйна, която бе вероломно нападната от северната си съседка, за водената война, е една от най-разпространените опорни тези на руската пропаганда и хибридната война в Европа.

Само кремълският режим и неговите последователи избягват да наричат войната на Русия срещу Украйна с думата «война», маскирайки руската агресия и геноцида срещу украинския народ под формулировките «конфликт» и «специална операция».

Искаме да подчертаем, че предоставянето на средства за отбрана на Украйна не води до увеличаване на количеството на жертви и разрушения, точно обратно – това означава повече спасени животи както на обикновените граждани, техните семейства и деца, така и на домовете и жилищата им.

Предоставянето на гаранции за безопасност на Украйна – това са гаранции и за безопасността на Европа, включително и на България.

Вземайки предвид стартиралата предизборна кампания за местни избори, посолството се обръща към определени политически сили с призив да се въздържат да използват обвинения срещу Украйна, която страда от руската военна агресия, за постигането на ситуативни политически цели.

Това се отнася и за спекулациите с украинските граждани от български произход, многобройната българска диаспора в Украйна. Те, както и представителите на други национални малцинства, са патриоти на своята държава и защитават домовете си и роднините си от зверствата на руските окупатори.

Украйна е благодарна на Република България за предоставяне на помощи и непрекъснатата подкрепа в политическата, военно-техническата, финансовата и хуманитарната сфери", се казва в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

15.07 2023 в 13:54

Това е бивш ръководител на ВВС, който ако рашистите не бяха направили президент с помощта на ГЕРБ, щеше да работи портиер или охрана на някой паркинг.
Но сигурно е минал добре изпита по рецитиране, ако и да няма добра дикция. От САМОЛЕТ си личи, че декламира наизустени подадени му реплики.

9347

2

Анализи

15.07 2023 в 13:46

Вижте само арогантноста на Рундьо 《Искам да стане ясно ....》Кой си ти, че искаш недоучен фатмак.

12407

1

Bad Horse

15.07 2023 в 12:44

От няколко дни се събуждам с мисълта "Каква нова глупост ще каже Щирлиц днес?" Срещата със Зеленски го счупи, както казват младите в нета. It broke him.

Държи се като ударена руска ракетна артилерия, пръскаща ракети във всички посоки. За няколко дни си провали шансовете за политическа кариера след президентството.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки