Дъно! Позор! Срам! - коментарите след изказването на Радев

OFFNews 14 юли 2023 в 15:21 19299 16

Румен Радев

Снимка Прессекретариат на президента Румен Радев

Румен Радев

Вълна от възмущение заля социалните мрежи след скандалното изказване на президента Румен Радев от Рожен, в което той заяви, че Украйна настоява да води тази война. 

"Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война, сметката се плаща от цяла Европа. Тази война има много измерения, не само военно, а и икономическо, социално, политическо. Тя е заплаха и риск за цяла Европа", каза той. 

Премиерът Николай Денков светкавично отговори на Радев, но с въпрос: "Кога нашият президент има свое мнение – когато е подкрепял Украйна или когато повтаря руски опорки?".

"Този, който настоява да води тази война е кръгът около Путин. Те започнаха войната. Най-бързият начин тази война да спре е същият този кръг да каже на войските си: „Изтеглете се от територията на Украйна“ и войната ще спре за един ден", каза още министър-председателят.

"Дъно. Позор", "Руски пропагандатор", "Мерзавец и наглец" - това са само част от реакциите на думите на държавния глава.

Ето малка част от коментарите, които OFFNews събра: 

Журналистът Жанина Драгостинова

Всичко, което мога да кажа за Радев, ще е недостатъчно за неговата низост. Май не заслужава нищо друго освен една българска, народна, традиционна, вековна, от дъното на душата м.й.а

Журналистът Мария Стойкова:

Съветвам Радев да слезе от пилона, където пребивава и днес, защото загуби връзка с реалността. Снощи за безродието говори като Андрей Жданов, днес за войната се изказа като руски пропагандор.

Политологът Емил Соколов:

“Украйна настоява да води тази война”

Това са думи на Радев. Какво ни казва с тях?

Украйна настоява да живее. Настоява да оцелее и да е свободна. Украйна отказва да се подчинява на руския империализъм.

Според Радев Украйна трябва да се жертва уж, за да й е спокойно на Европа. Радев просто иска Украйна да е като него - забила чело и наведена на Изток.

Думите на Радев можеха да имат някаква тежест, ако ги беше казал пред Зеленски. Тогава обаче Радев мълча.

Всички знаят какво правят мишките, когато котката не е там да ги контролира

Сценаристът Деян Статулов: 

„Обединителят“ Радев, отново сее разединение, като съвсем в духа на сталинизма ни нарече „безродници“: „Днес ние казваме "не" на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива“.

Интелигентните, мислещи и образовани хора няма как да приемат този патриотичния кич, като символ на „род и Отечество“ или израз на нашето „обединение пред Отечеството, пред нашата вяра, пред нашата родова памет и национални символи“ (по Радев).

Някога се събаряха цели квартали с красиви сгради създадени в следосвобожденска България, изселиха хиляди хора и промениха съдбата им завинаги, за да може Комунистическата партия да бетонира своята власт с грандомански паметници, могили, площади и партийни сгради.

Днес се бетонират Родопите, а целите са същите. Някога Оруел казваше, че само една крачка дели патриотизма от фашизма.

Пианистът и преподавател Валентина Василева-Филаделфевс: 

Какво е двуличие и родоотстъпник? Единият ден да кажеш за страната си - "... Където преди век минаваше границата, разделяла нашите родове, където поколения българи имаха една мечта – да живеят заедно в свободна, обединена и просперираща България.", а на следващия ден да коментираш друга държава, която в момента се бори за своята свобода и независимост така - "Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война. Но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа."

Всичко това се случва под българския флаг, изречено от български главнокомандващ.

Вие сте позор, г-н Румен Радев!

Депутатът Явор Божанков:

"Дъно. Позор". 

Депутатът Ивайло Мирчев: 

Представете си за миг, че държавата Х напада България. И България, представете си, вместо да се предаде на мига, взема, че се отбранява. Интересно ми е при такъв един сценарий какво ли би казал Радев? Дали ще е недоволен, че България настоява да води тази война? Понеже, разбирате ли, Радев днес без капка срам заявява, че “Украйна настоява да води война, за която плаща цяла Европа”. Украйна настоява. Не Русия, която я напада. А нападнатата Украйна настоявала да води война.

Вие как го виждате? Ако ни нападнат, дали ще настояваме да се отбраняваме? Или ще отстъпим на страната-нападателка да си вземе, каквото ѝ е удобно от нашата територия?

Вчера президентът обвини в безродие несъгласните с издигането на Роженски пилон, което щеше да е комично, ако не беше всъщност безкрайно тъжно и жалко. Затова искам да ви кажа какво всъщност според мен е безродие. Безродие е да си неспособен да различиш българския национален интерес от кремълския имперски такъв. Безродие е да си излезеш от парламентарна зала, докато новото редовно правителство се заклева под звуците на българския химн.

И ако президентът е мечтал да издигне знамето ни на рекордна височина, бих казал, че тази мечта страда от неизлечимия буквализъм на пишман патриотите. Писал съм го и преди, ще го повторя пак: България няма нужда от компенсаторни символи, с които да се почувства велика. България има нужда да се погрижи за носителите на духа, за разпространителите на културата си; за паметниците - свидетели на историята, а потънали в забрава. Това са нещата, които ни свързват. Това са нещата зад знамето. И ако за тях не се грижим, колкото и високо да го развеем, напразно ще е. И като говорим за свързване - обществото ни не е разделено от едно знаме на пилон, разделяно е от политици, които търсят власт в разделението. Президентът трябва да е обединител на нацията, а не да насъсква едни хора срещу други.

Доцент Иво Инджов: 

За съжаление, със зле прикритата си прокремълска позиция за войната срещу Украйна и националпопулисткото си поведение Радев все повече легитимира "необходимостта" от съществуването на порочната "сглобка", на новата "тройна (не-)коалиция".

Тя на свой ред развява знамето на "евроатлантизма" и все по-успешно замита под килима всички онези обещания, които направиха ПП-ДБ работеща алтернатива на ГЕРБ, макар и за много кратко.

PR експертът Арман Бабикян: 

"Украйна настоява да води тази война!" Р. Радев

Трябва тази фраза внимателно да се осмисли от всички патриоти. Защото тя спокойно може да се отправи към българските четници по време на освобождението, към българската армия по време на всички войни, дори към всички, които желаят да станат професионални военни...

Не познавам военен, особено който защитава род и родина, да не иска да спечели.

Явно Русия "не настоява" да я води "тази война" и просто си убива синовете в рамките на някаква разходка.
Ако над България надвисне опасност, то този човек ще нареди веднага да бягаме, да се предаваме и да коленичим. Такъв главнокомандващ страната не е имала!

Професор Николай Слатински: 

РР продължава свободното си падение: все по-ниско, все по-низко. Иска да сграбчи с нокти и зъби електората на Израждане. И така продължава своето израждане. Това за Войната може да бъде изречено само от изпечен мошеник, откровен наглец или от циничен мерзавец. Но не и от държавен глава.

Журналистът Веселина Седларска: 

Г-н Радев, Камчия чия е?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

23

wakeup

15.07 2023 в 13:06

Няма смисъл да се ядосваме всеки път когато този цървул говори безумни приказки Трябва КАТЕГОРИЧНО ДА НАСТОЯВАМЕ ЗА ИМПИЙЧМЪНТ Достатъчно основания има

345

22

Джендо Джедев

14.07 2023 в 23:18

Борисов,

Тоя калмук го избраха същите, които го избраха и първия път. Демек - ей тия прошляци, които маат кебапчета на Рожен. Там е безумието. Като те гледам, доста е вероятно и да си пуснал неговата бюлетина. И да са се полъгали някои свестни хора да гласуват за него втория път, те са капка в морето и не са били решаващи. А тогава той просто яхна протеста, това е. Та не вменявай вина на невинните!
 
X

Да помогнем на украинските деца!