OffNews.bg

Радан Кънев: ГЕРБ усеща, че Бойко я изоставя в търсене на лично спасение

ГЕРБ усеща, че премиерът и неин основател Бойко Борисов я изоставя в търсене на лично спасение, пише Радан Кънев ("Демократична България") в отзвук след националната конференция на ГЕРБ. Там Борисов постави ултиматум пред членовете на партията си с думите: "Обичам ви, но не е даденост това. Факт е, че БСП с тези провалени политици ни доближават. Ако не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синя".

Ето целия коментар на Кънев, препечатан от официалната му страница във Фейсбук:

Не бях слушал реч на др. Живков, пардон, др. Борисов, 40 мин. без аплодисменти.

Дори пред политически “чужда” публика обикновено се справя. Ясният изказ, простите изречения и селският хумор са универсален код за успех.

Ама този път - не. Може би защото беше не реч, а хленч.

А може би Партията ГЕРБ усеща, че Бойко я изоставя в търсене на лична перспектива и спасение. И - на всичкото отгоре - обвинява тях. Партийната машина, която е създал по свой образ и подобие, и която не смее да пръдне без съгласие от Него. А Той им се сърди, че не пърдят достатъчно шумно...

Обвинението е взаимно - Той обвинява Партията, Тя - Него. Древно-съветска трагикомедия. “Смъртта на Сталин”, ребята...

А всъщност не знаят защо не се получава. Защо, при безспорните успехи в пълненето и празненето на бюджета, при категорично добра икономическа конюнктура хората са недоволни, икономиката се задъхва, а администрацията се проваля гръмовно при всеки опит за мъничка промяна, камо ли реформа.

А е много просто. Трябва да погледнат в огледалото заедно, Тя и Той. И ще видят не Пеевски, а една уродлива бюрократична машина, обсебила и четирите власти и съответно - отговорна за всичко, за всяка спънка и грешка.

Ще видят любимия си образ на Царя-бащица, който “раздава” на всеки, съответно - е отговорен за всяко лишение и болка.

Преди всичко ще видят как това обсебване на цялата власт убива всяка свободна инициатива, убива риска на свободния пазар, убива трудолюбието и амбицията на собствените им назначени чиновници, “страхува” бизнеса и собствениците, обезкуражава лекари и учители, дори да са с по-добри заплати. Защото виждат, че не могат да се развиват, да работят творчески, да помагат.

Така е, др. Борисов.

И преди трийсет години пак беше така. Сбъднатата мечта на авторитарния лидер е негово проклятие и негов край.

Sic transit gloria mundi (Така преминава световната слава - бел. ред.)