OffNews.bg

Президентът в среднощна позиция за ракетните удари по Полша: Има риск за целия регион

Президентът и върховен главнокомандващ на българските въоръжени сили Румен Радев излезе с позиция 41 минути след полунощ във връзка с попадането на руски ракети на полска територия

В нея се казва:

"Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна.

Необходимо е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света.

Поддържането на съвременни отбранителни способности и запазването на единството в Алианса са от ключово значение за опазването на мира".

Две руски ракети удариха Полша - страна членка на НАТО - и убиха двама души вчера следобед.

Бюрото за национална сигурност на Полша взе решение за привеждане на част от поделенията на Полската армия в състояние на повишена бойна готовност. Полша привика руския посланик за обяснение.

Вчера Русия проведе масирани удари по територията на Украйна, може би най-масираните от началото ѝ на 24 февруари. Властите в страната отрекоха техни части да са изстреляли ракетите, попаднали в Полша. Умишлено нападение по страна членка на НАТО означава въвличане на целия Алианс във война.

Неназован американски военен източник, цитиран от АП, твърди, че ракетите може да са били изстреляни от Украйна в отговор на руския обстрел. Целта била свалянето на руска ракета.

Световните лидери са особено предпазливи в изказванията си. Американският президент Джо Байдън, който свика среща на световните лидери в малките часове на нощта в Индонезия, където те са събрани за световнатата климатична конференция, допусна, че изстреляните руски ракети може и да не са изстреляни от Русия.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

На случилото се в Полша реагира през нощта и българското Министерство на външните работи.

"България е изключително обезпокоена от неотдавнашната експлозия в Полша, довела до жертви сред цивилното население. Следим отблизо развитието на събитията и оставаме в контакт с нашите съюзници за консултации. Пълната солидарност със съюзниците (от) Полша, единството в НАТО и ЕС е нашата сила.

От самото начало на руската война в Украйна настояваме агресията да спре незабавно" - се казва в съобщение на МВнР в Туитър.

???????? is extremely worried about the recent explosion in ???????? that resulted in civilian casualties. We follow closely the developments & remain in contact with our allies for consultations. Full solidarity with ???????? allies, unity in NATO & the EU is our strength. @PolandMFA

— MFA Bulgaria (@MFABulgaria) November 15, 2022

Since the very beginning of the Russian war in Ukraine we insist that the aggression must stop immediately.

— MFA Bulgaria (@MFABulgaria) November 15, 2022