OffNews.bg

Правителството раздаде 20 млн. лв. на прощаване

Кабинетът взе днес няколко решения за допълнителни милиони за различни ведомства. Това е последното или предпоследното заседание на това правителство (възможно е и другата сряда да заседават в оставка).

3 млн. лв. ще получи социалното министерство за програма "Сигурност" - наемат се безработни да помагат на полицията в малките населени места за опазване на обществения ред.

Допълнително още 1 млн. лв. ще получи Министерството на земеделието и храните за противоградни ракети. Преди две седмици за борба с градушките бяха отпуснати 1.2 млн. лв.

4 млн. лв. ще получи БАН за създаване на многофункционален компютърен комплекс чрез трансфер от просветното министерство. Комплексът ще обслужва всички институти на Академията и основните университети в България и ще предоставя услуги на малки и средни предприятия, ИТ компании и софтуерни фирми, уточняват от правителството.

Министерството на външните работи ще получи някакви допълнителни средства за издръжка на задграничните представителства и за неизплатени командировъчни, но не е ясна сумата. Не е ясно и колко допълнително ще вземе Агенция за ядрено регулиране за експертизи за отпускане на лицензи по Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Най-много - 7.3 млн. лв., ще получи Министерството на финансите за "неотложни разходи за изпълнение на дейности на приходните агенции, свързани с повишаване на бюджетните приходи и за намаляване административната тежест за бизнеса".

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество получава 350 хил. лв. за ремонти на помещения.

2 млн. лв. се отпускат на Националната разузнавателна служба за "покриване на неотложни текущи разходи". С част от парите ще се изплатят обезщетенията на освободени служители.