OffNews.bg

ПП-ДБ: Заради Сребреница ГЕРБ скриха ''проксито'' на Борисов - Главчев

"Продължаваме промяната - Демократична България" обвиниха ГЕРБ, че крият служебното правителство заради скандала с българската позиция за клането в Сребреница и заявиха, че премиерът Димитър Главчев е "прокси" на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Днес трябваше да бъде изслушан служебния премиер в Народното събрание (НС) по повод скандала, развихрил се около изпратена от него грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г. Това обаче не се случи, тъй като в залата се регистрираха малко под 70 депутати. След като пропадна заседанието, парламентарната група на ПП-ДБ даде брифинг.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков обяви, че днес ГЕРБ са "проявили голямо неуважение". Според него председателстващата от ГЕРБ Росица Кирова нарочно е насрочила заседанието в неудобно време - в неделя от 15 часа. 

Депутатите трябваше да дебатират по проект на решение на ПП-ДБ за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти. 

Бившият премиер Николай Денков коментира, че ГЕРБ, ДПС и "здравната мафия" имат интерес държавните и общинските болници да не могат да осигурят достойно заплащане на българските специалисти. Другият съпредседател на ПП Асен Василев заяви, че с днешното заседание ПП-ДБ са се опитали да защитят заплатите на българските лекари и медицинските сестри. 

Депутатът Явор Божанков посочи, че ГЕРБ са скрили служебния кабинет, който е трябвало да даде отговор относно опита за промяна на позицията от страна на Главчев относно Сребреница.  

"Изводът е, че този кабинет очевидно е техен, щом го крият. Не сме изненадани, но тяхното поведение поставя под въпрос външната политика на България. Никой няма съмнение, че Главчев е прокси на Борисов. Той изпълнява неговата воля и неслучайно ГЕРБ толкова настояваха той да поеме външно министерство", каза Божанков. 

Зам.-председателят на НС Никола Минчев заяви, че не е изненадващо, че заседанието не се е провело. Според него самото насрочване на заседанието в неделя от 15 часа е начин то да не се случи. 

Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Атанас Атанасов от своя страна обясни, че този въпрос "пари под краката на ГЕРБ". По думите му става дума за бягане от националната позиция под външен натиск. "Имаме удар срещу националната сигурност", каза Атанасов.