OffNews.bg

Плевнелиев щял да съветва македонския премиер Зоран Заев

 Росен Плевнелиев бе избран за член на новосъздадената международна група „Приятели на Македония“ или „Охридската група“. Това се похвалиха от пресцентъра на бившия президент.

Държавният глава в периода 2012-2017 г. бе на посещение в Македония, където се проведе среща на групата с министър-председателя Зоран Заев и членове на правителството, както и съвместна пресконференция.

Председател на групата е сър Джордж Робъртсън, бивш генерален секретар на НАТО. Членове на групата са Карл Билд, бивш министър - председател на Швеция и президент на Европейския съвет за външна политика, Волфганг Ишингер – президент на Мюнхенската Конференция за сигурност – най-влиятелният световен форум по въпросите на сигурността, Хавиер Солана – бивш генерален секретар на НАТО и други изявени дипломати и политици. Групата ще съветва и помага на министър-председателя Заев и правителството на Македония за по-бърза и ефективна интеграция на Македония с ЕС и НАТО.

Този новосъздаден формат бе обявен на 24 април в Скопие, като за членство са поканени бивш президент, бивш министър-председател, бивши генерални секретари на НАТО, президент на Атлантическия съвет и други политици и дипломати, които в последните години са допринесли за европейския и евроатлантическия път на интеграция на Македония и на които правителството на страната се доверява да подпомогнат пътя на интеграцията в ЕС и НАТО.

Тази покана е още едно признание за усилията на президента Плевнелиев да работи за европейската интеграция на Македония и държавите от Западните Балкани, твърди пресофисът на бившия държавен глава.