OffNews.bg

Плевнелиев: Русия тренира на Балканите започването на "хибридна война"

Русия тренира на Балканите започването на "хибридна война", целяща дестабилизиране на цяла Европа, заявява президентът Росен Плевнелиев пред английския вестник "Индипендънт".

Плевнелиев настоява ЕС и НАТО да контрират нарастващата заплаха от руска агресия. 

Президентът обвинява Москва за многобройните кибер атаки над сайтовете на държавни институции, които блокираха страниците на няколко родни министерства, както и за нарушаването на въздушното пространство на България миналата година при анексирането на Крим.

"Това е много ефективен и сигурен начин за Русия да дестабилизира Европа - чрез Балканите и точно върху това е фокусиран Путин", заявява държавният глава, предупреждавайки западните ни съюзници, че Балканите трябва да са в центъра на европейската политика за сигурност.

Думите на Плевнелиев идват след срещата на НАТО в Букурещ в сряда, на която лидерите на 9-те членки от източна Европа, присъстващи на срещата изразиха притесненията си, че сигурността в Европа се влошава вследствие на руското "агресивно и непредвидимо" поведение.

"От 25 октомври насам интернет сайтовете на Министерския съвет, на парламента и ЦИК са атакувани масирано благодарение на безпрецедентни възможности. Малцина държави в света могат да организират подобни атаки", заявява президентът пред "Индипендънт".

Според изданието така държавният глава "посочва с пръст към президента на Русия Владимир Путин". "Има много малко страни в света, които могат да организират подобни атаки", добавя Плевнелиев и допълва, че през последната година се е увеличил десетократно броят на нахлуванията във въздушното пространство на България в Черно море от руска страна.

Президентът разкритикува също Европейските държави за изпускането на нещата извън контрол в Близкия изток и северна Африка. Той смята, че всички трябва да са нащрек за това, което се случва в Сирия, заради краха на глобалните и регионални сили, за които Владимир Путин предрича, че са част от промяната на световния ред.

По въпроса с несекващия поток от мигранти в Европа, Плевнелиев заяви, че ЕС трябва да се събере на една маса и да намери най-сетне решение, което да бъде "мирно и балансирано".