МВнР: Няма данни за пострадали българи в Париж, Плевнелиев: Варварство!

OFFNews 14 ноември 2015 в 09:50 4081 0

Снимка БГНЕС архив

Няма данни за загинали или пострадали българи при кървавите атентати в Париж, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Като варварски и нехуманен акт, насочен срещу принципите и устоите на демократичните общества, определи президентът Росен Плевнелиев терористичните актове в Париж. В съболезнователно писмо до президента на Френската република Франсоа Оланд държавният глава остро осъди атаките, които отнеха живота на невинни хора.

„Новината за най-кървавите терористични атаки в сърцето на Париж, отнели повече от сто човешки животи, дълбоко ме потресе и ужаси. Няма кауза, която да оправдае убийството и насилието над невинни хора. В този толкова тежък за Френската република момент бих искал да Ви уверя в съпричастността и солидарността на българския народ. Убеден съм, че демокрацията и ценностите, в които вярваме, са по-силни от тероризма и не могат да бъдат победени”, написа държавният глава в съболезнователно писмо до президента на Франция.

„Република България остро осъжда всяка форма на тероризъм и насилие. Само с общи и решителни усилия можем да се противопоставим на подобни нехуманни действия, насочени срещу принципите и устоите на нашите демократични общества. България е готова да окаже пълно съдействието на френските власти и на разследващите органи в този тежък за Франция момент. Уверен съм във Вашата и на френския народ решимост да стигнете докрай в тази тежка задача и виновните за тези варварски актове ще бъдат наказани с цялата сила на закона“, се казва в писмото на президента Росен Плевнелиев до президента Франсоа Оланд.

Държавният глава изразява дълбоки съболезнования на семействата и близките на загиналите и бързо възстановяване на ранените и пострадалите. 

Днес по-рано и външният министър Даниел Митов изрази дълбоко възмущение от атентатите в Париж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков