OffNews.bg

Плевнелиев: Изтича времето за подготовка на реформите

Времето на правителството за подготовка на реформите изтича. Народът очаква реформи. Това заяви пред БНТ президентът Росен Плевнелиев.

Радвам се, че тези реформи намират подкрепа и в парламента, коментира Плевнелиев.

По думите му най-добре върви реформата в енергетиката, като първата фаза вече е приключила.

Плевнелиев подчерта, че с голяма степен на готовност вече е и реформата в образованието и в сигурността.

Очаквам в скоро време и промени в правораздаването и здравеопазването, каза той.

Народът няма да прости на елита безотговорното му поведение, ако няма осъдени за фалита на КТБ и ако парите не бъдат върнати. Казусът КТБ е повторение на банковите фалити от 1996 - 1997 г., за които никой не беше наказан и нито лев не беше върнат, подчерта президентът.

По повод отказа му да присъства на честванията по случай 70 години от Деня на победата в Москва Плевнелиев беше категоричен, че „като държавен глава следва външната политика на солидарен член на ЕС и искам българската външна политика на 16-а република да остане в миналото. Като държавен глава не се впечатлявам от военни паради на военна мощ и на оръжия за  масово поразяване“.

„България ще даде своя дан за обективния прочит на историята вместо да остава свидетел на манипулирането й и на ненаучените уроци. Като демократ и президент не мога да мълча при нарушаване на основни принципи на правовия ред в Европа и се подкопава мирът. Правя разлика между Кремъл и Русия и изпитвам уважение към руския народ. Именно затова ние ще вдигнем високо знамето на Европейския съюз, на Европа, но ще почетем и паметта на загиналите – над 50 милиона от най-кървавия конфликт в историята на човечеството - Втората световна война “, допълни Плевнелиев.

„Искаме тук, в България, по начина по който се обединихме в нашата оценка за фашизма, да е по същия начин и за комунизма. Двете страни на монетата на тоталитарните режими”, каза още държавният глава.