OffNews.bg

Пленум ще разклати лидерския стол на Станишев в събота

Отмененото в понеделник заседание на Националния съвет на БСП ще се проведе в събота, съобщи на пресконференция днес лидерът на столетницата Сергей Станишев.

Дневният ред за заседанието ще бъде същият - анализ на ситуацията, оценката на участието на БСП в управлението през последната година и задачите, които бяха поставени пред Станишев като лидер.

Председателят на столетницата коментира, че пленумът в понеделник е бил отменен, за да може БСП да е активен участник в дневния ред на държавата – банковата стабилност.

Минути преди пресконференцията на ръководството опозицията в БСП излезе с обръщение към партийните членове, в което призова Сергей Станишев се оттегли от лидерския пост. Сред инакомислещите в БСП са бившият енергиен министър Румен Овчаров, депутатите Жарана Пенева, Петър Мутафчиев и Кирил Добре. Те са на мнение, че ако Станишев не се оттегли, БСП ще остане в историята. 

Вътрешната опозиция предлага в най-скоро време БСП да избере временно ръководство, което да води предизборната кампания на левицата.

Попитан дали е склонен да се съгласи с това предложение, Сергей Станишев отговори:

„Аз съм казал много ясно - моите виждания за подготовката на кампанията, действията на БСП ще ги представя пред Националния съвет. Четете изказванията ми!“

Очаква се оставката на Станишев и изборът на нов лидер да се обсъди на пленума в събота.