OffNews.bg

Павлова отговори чрез медиите на афектираната Мариана Георгиева

Лиляна Павлова отговори чрез съобщение до медиите на въпроса на депутатката от ДПС, близка до Лютви Местан, Мариана Георгиева часове, след като Георгиева предизвика скандал в парламента.

Георгиева излезе на трибуната, за да направи изявление от името на ДПС и да попита защо регионалният министър Павлова е забавила отговора на въпроса й за инвестициите в Сърница, където в неделя ще се проведат кметски избори. Председателят на парламента Цецка Цачева изключи микрофоните, възмутена, че изказването от името на ПГ на ДПС всъщност е предизборна агитация. Георгиева се разкрещя, след което Цачева бе наобиколена и от викащи депутати от ДПС пред трибуната. В крайна сметка шефката на парламента прекъсна заседанието, за да се успокоят страстите.

Сърница е най-новата община в България. Тя се отдели от Велинград от 1 януари 2015 г. На 15 март там ще се проведат местни избори, а кандидатите за кметския пост са четирима: на ДПС, ГЕРБ, Реформаторският блок и "Нова алтернатива".

Ето какво пише Министерството на регионалното развитие в отговор на Георгиева:

"Във връзка с направени по-рано днес изказвания, касаещи допуснатата в Програмата на правителството техническа грешка с броя на общините в България – 264, вместо 265 според влезлия в сила от 1 януари т.г. Указ, и обвиненията, че това ще ощети община Сърница, Министерството на регионалното развитие заявява, че това няма да я лиши от инвестиции за развитие на нейната инфраструктура и осигуряване на по-добри условия за живот на гражданите й.

Приетата през 2014 г. програма на правителството цели създаването на условия за стабилно развитие на всички общини в страната, без значение от техния размер или политическа принадлежност на управляващия ги кмет. Това гарантира, че жителите на включените в състава на община Сърница населени места ще получат равен достъп до социални, образователни, административни и друг тип услуги.

В изпълнение на тази задача Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира разработването на целенасочена инвестиционна програма за Северозапада, Родопите, Странджа планинските, полупланинските и граничните слабо развити райони. Този документ се разработва в изпълнение на Програмата на Правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018 г. и по-конкретно Приоритет 13.1. „Преодоляване на икономическата изостаналост на отделни райони в страната – целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Странджа, Родопите и други погранични, планински и полупланински слабо развити райони“. Поставената цел в областта на регионалната политика (Цел 1) е: „Повишаване на заетостта на населението и привличане на инвестиции в икономически изоставащите райони в страната“. Целта е те, както и всички други граждани на България, да имат нормални условия за живот.

Сърница, както и всички други общини, е потенциално допустим бенефициент по приоритетните оси за регионална образователна и социална инфраструктура, както и за регионален туризъм по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., които ще бъдат изпълнявани на цялата територия на страната. Това ще даде възможност на общината да подобри условията в тези сфери за хората от влизащите в състава й населени места.

Следва да се обърне внимание, че до 1 януари 2015 г. Сърница е влизала в състава на община Велинград. Макар и не самостоятелна административна единица, до тогава населеното място е разполагало със собствен бюджет за издръжка и финансиране на необходимите социални дейности.

Представената позиция е опит за политизиране на въпроса и манипулиране на населението на общината в условията на предстоящи частични местни избори там.

В програмния документ е допусната техническа грешка, която своевременно ще бъде отстранена. Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече е предприело необходимите стъпки, за да информира компетентните лица".