OffNews.bg

Патриотите учудени: Кураж за пенсии няма, но за саниране има

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов беше учуден от изявлението на ГЕРБ, че няма да подкрепи патриотите за служебно правителство, ако им се даде мандат и изброи "няколко неистини", които отиващият си си кабинет е казал днес.

„Неистина е, че ние искаме да повишим всички минимални пенсии, включително цитирам г-жа Менда Стоянова на хората ,които не са учили и не са работили. Неистина, е че сме искали да увеличим най-ниските пенсии за сметка на тези, които са плащали осигуровки за по-високи пенсии“, защити се Каракачанов.

Каракачанов е категоричен, че по този начин се настройват хората с по-високи пенсии срещу хората с по-ниски пенсии. Според него не трябва да се разделят хората за това, че правителството няма кураж да отдели пари за пенсии, вместо за саниране.

Не е нормално и не е морално 2 млн. и 200 хил. пенсионери, от които 80 % живеят с ниски пенсии, при обявен праг на бедността 299 лв., да са оставени в една тотална мизерия и да бъдат грабени от циганските банди, защити мотивите си за по-високи пенсии Каракачанов.

Каракачанов добави, че добрият тон не са го нарушили патриотите и попита къде е нарушението на добрия тон, когато някой внася бюджет без предварително обсъждане или когато си се възползвал от правилника на Народното събрание и между двете четения е направил съответните поправки.

Разликата между 800-те млн. лв. за повишаване на минималните пенсии и 1 млрд. лв. за саниране е, че при пенсиите няма комисионна – с тези аргументи председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира решението на ГЕРБ да не гои подкрепя и нежеланието им да повиши минималната пенсия в страната. Той уточни, че парламентът не е гласувал 800 милиона за повишаване на минималната пенсия, но е гласувал милиард за санирането.