OffNews.bg

Патриотите искат задължително гласуване за местните избори

Патриотичният фронт ще инициира промяна в Изборния кодекс - задължителното гласуване да бъде въведено възможно най-бързо и то да стане факт по време на местните избори.

Това стана ясно от изказване на депутата от Патриотичния фронт Борис Ячев след консултациите с президента Росен Плевнелиев.

Пред президента патриотите са изразили становището, че идеята за задължително гласуване след референдум заедно с местните избори е един опит това въвеждане да бъде отложено във времето.

От Фронта са категорични, че ще инициират промяна в Изборния кодекс, за да може задължителното гласуване да бъде въведено възможно най-бързо и то да стане факт по време на местните избори.

"Ние сме против въвеждането на мажоритарния елемент. Самият преференциален вот вече е наличие на мажоритарен вот. Изразихме резерви по отношение на електронното гласуване. Българското общество още не е готово за това", каза още Борис Ячев.

"По част от темите говоренето продължава, но резултат няма. Ще маркираме проблемите, с които се разминаваме с президента, например забавянето на реформите в определени сектори”, посочи Ячев.

По думите му в програмата за управление на правителството липсват срокове, които да ангажират кабинета с изпълнението на определени приоритети.

„Има сериозно изоставане в сектор "Енергетика". Ревизиите там все още не се случват. Има забавяне и в сектор Съдебна власт. "Патриотичният фронт подкрепи в пленарна зала съдебната реформа, само заради наличието на думата "реформа", заяви Ячев.

Той посочи, че за ПФ това е една голяма празна книга, която тепърва трябва да се изпълва със законодателно съдържание.