OffNews.bg

От политическата криза може да ни изведе само правителство с пълен мандат, смята Костов

"България няма да излезе от политическата криза, докато един парламент не изкара пълния си мандат", коментира пред "Дарик" бившият министър-председател Иван Костов.

Той допълни, че е нереалистично РБ да състави кабинет и е сигурно, че ще има предсрочни парламентарни избори. Политикът посочи, че по цял свят невъзможността за съставяне на правителство или подаването на оставка на настоящо такова се нарича правителствена криза или обща политическа криза. За начало на стабилността се смята, когато едно правителство изкара пълния си мандат.

Костов коментира и желанието за мажоритарно гласуване, което бе подложено на референдум, като заяви, че хора на изкуството и шоубизнеса не бива да задават тон за решаване на политически проблеми.

„Аз мисля, че тези хора трябва да бъдат много внимателни, защото тези въпроси се решават с дълбоко познаване на политическите системи, на политическата история, на проблемите и катастрофите, през които са преминали страните. Аз съм сигурен, че налагането на пълна мажоритарна система в България създава огромен риск страната да стане олигархична държава в истинския смисъл на думата", допълни Иван Костов.