OffNews.bg

Орешарски пред "Блумбърг": Не виждам причина за оставка

 

Не виждам причина за правителствена промяна, ако администрацията работи в интерес на хората, заяви пред агенция Блумбърг премиерът Пламен Орешарски.

Докато България се подготвя догодина за пръв път от 2012 г. да търси заеми от чужбина, Орешарски обещава да продължи да се противопоставя на исканията на протестите да връчи оставка, пише агенцията.

Според министър-председателя хоризонтът на управление ще определи самото правителство и резултатите от дейността му:

Колкото са по-добри те, колкото по-бързо успяваме с мерките за възстановяване на икономиката и оттук – стъпки към подобряване на доходите и стандарта на живот на българските граждани, толкова по- дълъг ще бъде и хоризонтът. Ние работим със стандартния хоризонт от 4 години, а в отделни случаи не се работи с хоризонти, а с цели, мерки и инструменти, казва премиерът Орешарски.

Той е категоричен, че "смяната на правителства не трябва да предизвиква изкривяване на цели, когато те са достатъчно добре дефинирани и доказали се като работещи в полза на обществения интерес".

Помолен да изтъкне важно постижение на кабинета за изминалите няколко месеца от началото на мандата, министър-председателят отбелязва постепенното възстановяване на инвестиционния климат:

Освободихме страната от страха. Мисля, че това се отразява в по- висока инвестиционна активност. Надявам се да го видим като тенденция и в макроикономически план следващата година, категоричен е премиерът.

Той изтъква и "облекчението на административните тежести, по- регулярното възстановяване на ДДС, разплащането на заварени задължения към бизнеса и най- важното – отказът от ползване на репресии спрямо стопански активните хора в България".

Премиерът отбелязва, че очакванията за следващата година са да има по- висок растеж от настоящата, като в бюджета е записан 1,8%. Фактори за това са „по- високото вътрешно търсене, както и малко по- високото външно търсене, което ще даде възможност за ръст на експорта.“

Попитан за прогнозите за чуждестранни инвестиции, той изтъква, че цифрата в Закона за бюджета е малко под 2 млрд. евро. Надявам се тази сума да бъде надхвърлена, отбелязва министър-председателят.

В енергетиката е важно да освободим предпоставките за експорт. Надяваме се това да донесе повече парични постъпления на енергийния сектор като цяло. Готвим регулация на ВЕИ-тата на базата на добри практики, които вече съществуват в европейски страни, изтъква министър-председателят.

Попитан за „Белене“, Орешарски казва, че проектът е на стадий анализ и преценка – на първо място за дългосрочните нужди от електроенергия на нашата страна и региона, както и на възможностите да бъде привлечен стратегически външен инвеститор.

„Страната няма възможности да строи със собствени средства, така че е ключово наличието на стратегически западен инвеститор“, добавя премиерът.