OffNews.bg

НС се поправи: Цените се замразяват на нивата им от днес и няма да се вдигат до 31 март

След тричасов дебат Народното събрание измени наложения вчера мораториум. Цените на тока, водата и парното за битовите потребители ще бъдат замразени на днешните им нива и няма да бъдат вдигани до 31 март 2022 г. Мораториумът ще влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник. 

Промените бяха приети със 138 гласа "за" срещу 4 "против" и 2 "въздържал се". Трима депутати от ГЕРБ-СДС и един от ИТН гласуваха "против", а двама от ДБ - "въздържал се". ДПС и останалите депутати от ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.

Вчера народните представители замразиха цените на тока, парното и водата към нивата им от 1 януари 2021 г. Предложението на ГЕРБ-СДС беше прието със 186 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържал се". С "против" гласуваха двама депутати от "Продължаваме промяната", а с "въздържал се" - по един от ПП и ДБ. ПГ на ДПС не участва в гласуването. 

Час по-късно началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова заяви в Министерския съвет, че мораториумът е "смислово противоречие" и посочи, че новосъздадената парламентарна комисия по енергийната криза ще реши дали не се налага той да бъде прегласуван. Непосредствено след гласуването вчера беше свикано извънредно заседание на новосформираната комисия за енергийната криза. На него депутатите решиха да се предложи изменение на мораториума.

"Бананова република" или "република на говорителя на Министерски съвет"

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров предложи изменение на мораториума, защото "при вчерашното решение не беше отчетено, че последните утвърдени цени са от 1 юли 2021 г. и така рискуваме опасен правен прецедент да изменяме цени със задна дата". Той предложи цените за битовите потребители да се замразят на нивата от днес, за да бъде дадено спокойствие за домакинствата през зимния отоплителен сезон.

Обсъждането продължи с поредица от процедурни хватки и обвинения от страна на ГЕРБ. Тома Биков повтори тезата на Десислава Атанасова, че предложението се прави под влиянието на правителството, и по-конкретно от Лена Бориславова или от премиера Кирил Петков. Тази теза подкрепи бившият министър на енергетиката на ГЕРБ Теменужка Петкова, според която "парламентът става гумен печат на изпълнителната власт".

"Вече не сме премиерска република, превърнахме се в република на говорителя на Министерски съвет", заяви Маноил Манев от ГЕРБ и обясни: "Вчера, след като приехме мораториума, някъде започнаха да звънят телефони".

"Виждам, че сте тръгнали като БСП. БСП може само да ви фалира", обърна се Биков към ПП. Георги Свиленски от БСП контрира, че ГЕРБ са довели държавата до фалит и до ситуация, в която бизнесът и домакинствата да не могат да си плащат тока. Той уточни, че не БСП е приложила мораториум и че не БСП е предложила замразяването на цените на към 1 януари 2021 г. Биков репликира, че неговото служебно правителство (на БСП) управлява от седем месеца, а досега не е взело нито една мярка за енергетиката.

"Дайте им да БСП да си кажат идеите, но не ги слушайте, защото пак ще я докараме до някаква зима", иронично заяви той, напомняйки за Виденовата зима (1996/1997) на хиперинфлация.

Манол Генов призова който от присъстващите в залата няма участие във ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) да се изправи. Предложението му беше прието радушно от депутатите от ГЕРБ-СДС, които дружно станаха от местата си.

Рамадан Аталай от ДПС се включи с думите, че с вчерашното решение депутатите са докарали страната до ниво "бананова република".

"Вие колеги вчера създадохте криза и днес продължавате", заяви той и се обърна към депутатите от ПП:

"Не знам как четете мораториумите в Харвард, но това означава, че няма друго решение. За случая има поне 17 други решения."

Новите предложения 

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС предложи решението да не важи за определянето на прогнозните цени, свързани с ценообразуването на ВЕИ. "Така ВЕИ с преференциалните цени няма да бъдат свръхсубсидирани, защото субсидията им зависи от разликата между прогнозната и тяхната преференциална цена. Те ще продължат да получават 350 лв. за мегаватчас, а след януари тази разлика ще стане още по-голяма. Да отнемем свърхсубсидията от ВЕИ", предложи той, но предложението му бе отхвърлено с 98 гласа.

Рамадан Аталай настоя за отмяна на мораториума с подкрепата на Йордан Цонев, който заяви, че мораториумът е лесно, но не и правилното решение. Предложението не беше прието със 146 гласа "против".

От "Възраждане" поискаха по-дълъг срок на мораториума - до 30 април 2022 г. - с аргумента "климатични условия". От ПП разясниха, че срокът цели не да обхване зимата, а да се даде разумен срок КЕВР и заинтересованите страни да обсъдят ситуацията, а експертни комисии да вземат мерки за енергийната криза. Предложението също не беше прието. (71 "за", 83 "против" и 62 "въздържал се").

Вносителят на предложението за мораториума вчера - Десислава Атанасова, заяви че "отбор А предлага план Б". Тя настоя цените да бъдат замразени на ниво 1 януари 2021 г., а не 1 юли 2021 г. и мораториумът да влезе в сила веднага. И двете предложения бяха отхвърлени.

Беше отхвърлено и предложението на Жечо Станков от ГЕРБ за изготвянето на механизъм за компенсации за бизнеса.

ГЕРБ опитва да прехвърли отговорността отново

Александър Ненков повтори вчерашната теза на Десислава Атанасова и Христо Гаджев, че отговорността за налагането на вчерашния мораториум на управляващата коалиция. Той заяви още, че енергийната комисия е създадена, само за да се даде време, през което парламентарното мнозинство да реши как да се справи с енергийната криза.