OffNews.bg

Нов държавен орган ще бори катастрофите на пътя

Нов държавен орган ще бъде създаден специално да следи за безопасността по пътищата, за да бъдат избегнати тежки инциденти като този край Своге.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет след като министрите, ресорни институции и представители на Института по пътна безопасност обсъдиха каква да бъде превенцията срещу подобни трагедии.

"Дискутирахме как трябва да се промени целият корпус на държавното управление по темата пътна безопасност. Всички сме единодушни, че промяна трябва. Това, което взехме като принципно решение днес: всички служби и функции, които имат отношение по темата - които се намират в Министерството на вътрешните работи, в Министерството на транспорта, в Министерството на регионалното развитие, Агенция "Пътна инфраструктура", други ведомства, вкл. и МОН, да се консолидират в една структура с преки отговорности, свързани с политиката за пътна безопасност", каза Дончев.

По думите му по този начин ще се избегне "типичното, особено в критична ситуация, разделяне на отговорностите" и няма да изниква въпросът кое от всички ведомства е най-отговорно за нередности и инциденти.

"Логиката не е да изземем функции. Бързам да кажа, че КАТ си остава в МВР. Това ще е звено, което да упражнява силен контрол по отношение на всички останали държавни служби", обясни още Дончев. 

Той добави, че това ще бъде изцяло нова структура с концентриране на правомощия. Новото звено - държавна агенция или комисия- няма да бъде на подчинение на нито едно министерство, а вероятно директно на Министерския съвет.

Разговори за създаването на контролния орган започват днес. За него няма да бъдат откривани нови щатни бройки, ще се ползват специалисти за сметка на ресорните ведомства, уточни вицепремиерът.

Богдан Милков от Института по пътна безопасност приветства стъпката и каза, че проблемът с ПТП-тата не е политически, но може да бъде разрешен с политически средства.