OffNews.bg

Нинова: Борисов иска да му ръкопляскаме пред телевизора, но ние сме тук и казваме: Оставка!

Борисов, правителство, отивайте си заедно със задкулисието, за да я има България и да живее този народ.

Това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова на протеста на БСП за Деня на труда. Ние искаме сигурност, мир, спокойствие, високи доходи, достоен живот. Най-големият враг на тези наши искания и мечти е един – апатията и безверието. Знаем, че много сте лъгани, знаем че много хора не вярват, че нещо може да бъде различно. Много хора мислят, че така е било и така ще бъде. Не, няма да бъде така, може да бъде и различно. Г-н Борисов и скъпи българи, може да бъде различно – може да имаме българско производство, да се храним от българската земя, да се лекуваме, без да заплащаме. Можем да работим, българските институции, всички заедно и за общото благо. Може трудът ви да бъде уважаван, може пенсиите да бъдат индексирани. Може децата да получават помощ от държавата, за да не изчезнем като народ“, каза Нинова.

Те ни искат разделени и на колене. Ние сме изправени, г-н Борисов. Вие искате да ви ръкопляскаме вкъщи пред телевизорите, но ние сме тук, за да протестираме. Ние не сме на колене и не ръкопляскаме по нареждане. Изправени сме, горди българи сме, смели българи сме и сме тук да ви кажем: „Оставка", заяви лидерът на БСП пред 15 000 социалисти. 

Нека днес да изпълним призива на президента Радев и да пуснем прожекторите. Нека да осветим паралелната държава – тъмната страна на управлението. С Вас сме, г-н Радев, този народ, тук, Ви подкрепя. Продължавайте така! Но нека да осветим онова лице на управлението, истинското, а не друго, което всеки ден от телевизорите ни убеждава, че държавата цъфти, а народът живее в благоденствие. Истинското лице на управлението е пропито от кражби и корупция, каза още Нинова. По думите й "прожекторите вече светнаха, но отвън. Докладът на Държавния департамент на САЩ, г-н Борисов, Ви каза, че цялото Ви управление е пропито от корупция, няма свобода на словото, че газите човешките права в България. Най-авторитетните европейски институции и издания Ви казаха, че на върха на председателството на Европа е най-корумпираната и най-бедна държава, управлявана 8 години от Бойко Методиев Борисов. 

И още: 

Светнете прожекторите във вашите градове и села. Не се страхувайте! За да има светлина и да се види, че тяхното управление и в местната власт е обрасло с шуробаджанащина, далавери и кражби. Нека от днес тази светлина да тръгне по цялата страна, за да се види истината, за да дадем сили и смелост на народа си, защото 1 500 000 живеят под прага на бедност, 400 000 живеят с по-малко от минималната заплата, близо 4 000 000 българи живеят с под средната заплата. Но имаме за една година нови 61 милионери, 4 млн. живеят под средната заплата, но 400 си увеличаваме заплатите на всеки 3 месеца – депутати, министри, съдии, комисари в КЕВР и в обраслата с привилегии политическо-административна структура. Това не е справедливо, господа управляващи! И вие трябва да се откажете от тези привилегии, иначе народът ще ви откаже. Срещу тази наша политика се е изправила стана – стената на системата, която не иска да се раздели с благините си, която не иска да ги сподели с народа си.

Но днес, с вашата подкрепа, със силата на тези над 15 000 души, ние имаме нова енергия да продължим тази борба, защото тя е справедлива. Днес тези прожектори да покажат истинската картина на живота в България. Българи умират по улиците, защото няма болница. Българи умират в болниците, защото нямат пари да си платят. Децата излизат неграмотни от училище. Изчезваме като нация, хора. Изчезваме като народ. Те управляват 8 години, а той лично е във властта от 2001 г. Изведнъж, вчера се събуждат, за да разберат, че пътищата, които построиха, не са модерни, а са дупка до дупка, защото крадоха от там. Да разберат, че блоковете, които санираха не са здрави, а протекоха, защото крадоха от там. Да разберат, че търговските вериги са лоши и продават второкачествена храна, защото търговските вериги ги купиха и те лобираха за тях години наред. Сега се събуждат, като че вчера са влезли във властта. Управлявате 8 години, г-н Борисов, предостатъчно. Преуморена и безидейна власт, която ни предлага две неща - нестабилност и войнстваща агресия. Всеки ден в коалицията се карат помежду си за пари, обществени поръчки, назначения и влияние. Валери Симеонов срещу министрите на ГЕРБ. Цветанов срещу Волен Сидеров. Всички заедно срещу народа си. Това е нестабилно управление, нестабилна политика. Днес сутринта казват едно, на обяд решават второ, а вечерта- трето. Няма перспектива, няма сигурност, не можеш да правиш планове за бъдещето си, защото не знаеш с какъв акъл ще се събудят на другия ден. Тази политика е прикрита с войнствена агресивност. Бойко Борисов и управлението отвориха война на всички и на всичко. Отвориха война на президента Радев и така рушат държавността и институциите в България. Те отвориха война на опозицията, която изпратиха в Сибир от парламентарната трибуна и така рушат парламентаризма. Най-страшното е, че те отвориха война на вас, скъпи българи, когато оставиха хората с увреждания да стоят пред парламента на патерици, защото си позволяват да кажат, че системата ги убива. Те нарочиха всеки протест като платен, като купен. Ще кажат така, сигурно, и за днешния, защото виждат в народа си враг. 

След думите на Корнелия Нинова митингът пред МС бе закрит с Интернационала. Множеството тръгна към Народния театър "Иван Вазов" за Празник на свободното слово и свободните медии.